Лекари, професионалисти по здравни грижи, психолози, пациенти и журналисти ще обсъдят новите подходи в диагностиката, терапията и поднасянето на информация за онкологичните заболявания

Иновациите в терапията на рака, които го превръщат в хронична болест, и начините да се говори по темата в българското общество ще бъдат сред акцентите на предстоящата конференция „Как говорим за рака – заблуди и реалност“, организирана от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ) и Health PR. Форумът ще се проведе на 23 октомври 2019 г. от 8,30 ч. в Capital Fort на адрес бул. „Цариградско шосе“ 90.  

Конференцията ще събере на едно място лекари, професионалисти по здравни грижи, психолози, пациенти и журналисти. За представителите на медиите е предвиден и уъркшоп (разиграване на казус) с фокус върху практиките и специализираните протоколи за съобщаване на лоши новини.

На форума ще бъдат представени съвременните подходи в диагностиката и лечението на онкологични заболявания, иновациив терапията, новата терминология. Ще обсъдим защо пациентите не бива да се отказват от лечение и да се самолекуват, какво е мястото на немедицинската грижа в цялостния терапевтичен процес, как информацията може да представлява стрес за пациента и какви са начините тя да бъде едновременно достоверна и щадяща. Липсата на системни познания за профилактиката, откриването и лечението на онкологичните заболявания поставя обществото ни в позицията на свидетел на конспиративни теории и вълни от недоволство към лекари, превръща пациентите в лесна мишена за рекламни кампании на недоказани продукти, които с нищо не облекчават състоянието им.

Ракът е проблем не само за самите пациенти, а и за близките им, които се грижат за тях. Липсата на достатъчно познания за заболяването, неговото лечение, психологическите и социалните му аспекти води до недоверие към лекарите и отказ на много пациенти от терапия. Същевременно, благодарение на постоянно усъвършенстваните протоколи и терапии, заболяването се превръща в хронично и пациентите печелят години живот.

Повече информация и програмата на събитието може да откриете в прикачените файлове:

Прессъобщение – _Как говорим за рака – заблуди и реалност_

Анотация и програма Как говорим за рака – заблуди и реалност 23-10-2019