От юни ще бъдат вдигнати цените на клиничните пътеки и за майките

Оперативните процедури за задържане на бременност струват 150 лв., преждевременното прекъсване на бременността – 170, а грижата за здраво новородено – 220 лв. За раждане държавата плаща 750 лв. Лечението в болница на едно от най-често срещаните и продължителни заболявания при малките деца – бронхиолит е оценено от здравната каса на 570 лв. С тези средства трябва да бъде покрито лечението на пациентите, медикаменти, упойки и трудът на медицинския екип. Логично, ако болниците ги предоставят, те или ще работят на загуба, или няма да лекуват пациентите добре.

Затова тези и други подобни недооценени клинични пътеки ще бъдат преразгледани и цените им ще бъдат увеличени, стана ясно след среща при премиера Бойко Борисов между екипа на здравно министерство и асоциациите на университетските, областните и общинските болници. Увеличението ще бъде на най-нископлатените пътеки в майчиното и детското здравеопазване и пулмологията (дихателната система), като общият размер на средства за това увеличение ще бъде 50 млн. лв. Общо за болнична помощ и съответно – плащания по клинични пътеки в бюджета на здравната каса през тази година са отделени 2 млрд. лв. и съответно тези 50 млн. лв. са резултат от спестявания по други клинични пътеки. Увеличението ще влезе в сила от 1 юни, ако Българският лекарски съюз (БЛС) подпише анекс със здравната каса за него.

Проблемът със заплатите на медиците

Увеличението на клиничните пътеки е третият пореден механизъм, който здравното министерство разработва, за да покрие увеличените с колективния трудов договор средства за заплати на медицинските екипи. От началото на годината до момента държавата е отпуснала 80 млн. лв. за това – 30 млн. лв. за държавните и общински болници и още 50 млн. лв. отново за общинските болници. Средствата са за лечебните заведения в труднодостъпни и високопланински райони, белодробните болници, психиатрии и спешната помощ. Освен това министерството разработи методика как да се определят работните заплати, за да няма недоволни лекари и сестри.

Всичко това обаче е на ръба на държавната помощ, тъй като основните си приходи лечебните заведения получават от здравната каса. Затова министерството реши да вдигне цените на най-нископлатените пътеки, по които масово се лекуват пациенти, като акцентът е в майчиното и детското здравеопазване и пулмологията.

„За нас е важно да остойностим цялото лечение, особено майчиното и детското здравеопазване“, коментира Кирил Ананиев, министър на здравеопазването след срещата. Той допълни, че за разпределянето на парите ще бъдат използвани само законови механизми и те няма да бъдат използвани за директно финансиране на лечебните заведения.

Лекарите чакат още 153 млн. лв.

От Българския лекарски съюз (БЛС) настояват още, ако има икономия на средства, с тях да се разплати пропорционално неплатената надлимитна дейност на болниците за 2015 и 2016 г. Общата стойност на извършената, но неизплатена от касата медицинска помощ за този период е 153 млн. лв. В момента повечето болници съдят здравната каса и в крайна сметка съдилищата масово приемат, че НЗОК трябва да плати реално оказаните медицински услуги.

„Финансовите проблеми, на които сме свидетели в сектора, се дължат на неразплатената надлимитна дейност и замразените с години цени на клиничните пътеки“, коментира д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

Според решение на лекарския съюз освен това трябва да отпаднат лимитите за броя легла в педиатричните клиники и да бъде въведена потребителска такса за преглед на дете, която да бъде поета от държавата.

Източник: Капитал