И това ще мине

ИНТЕРВЮ С ФИНАНСОВИЯ ДИРЕКТОР НА AbbVie БЪЛГАРИЯ

ОБЗОР НА ГОДИНАТА

New Year’s RESOLUTION

ПОСВЕТИ СЕ НА ДОБРОТО

ГЛЪТКА ВЪЗДУХ

ЗНАЕХТЕ ЛИ, ЧЕ…

ИНОВАЦИИ

ЗАСМЕЙ СЕ

ИНТЕРВЮ С ФИНАНСОВИЯ ДИРЕКТОР НА AbbVie БЪЛГАРИЯ

Първи сняг за Давид в Мадрид за 2021 г. Прекрасният снежен човек е направен от него и съпругата му, което им е отнело повече от час.

Давид, ти започна в AbbVie България, поемайки една от най-предизвикателните позиции във филиала – финансов директор през една непредвидима година – 2020. Как би описал този опит?

Фактът, че се присъединих към екипа на AbbVie България е невероятен. В професионално отношение заради предизвикателството на позицията, а в личен план – заради усещането, че наистина ставаш част от семейство. Много бързо се почувствах топло посрещнат от екипа въпреки че, за съжаление, все още не съм бил на място физически. Ако говорим конкретно за работата, не е добре, че не можем да бъдем всички заедно, както при нормални обстоятелства, но мисля, че всички се приспособихме много добре към новата среда, работим заедно  и постигаме целите си.

Очевидно това е отражението на упоритата работа на изключителните хора, които са част от филиала. В днешно време за финансовия директор е от ключово значение наличието на толкова ефективен и отдаден екип.

Кои бяха основните постижения на екипа ти през 2020 г.?

Имам най-добрия екип, за който един финансов директор може да мечтае. Основното постижение за мен беше фактът, че в безпрецедентните времена, в които живеем, тъй като се наложи да променим начина си на работа в професионален план, но и начина си на живот в личен план, като прибавим и сложността на бизнеса (която нараства с времето) успяхме да предоставим висококачествена база, необходима за непрекъснатата оперативност на бизнеса. Всички надминаха очакванията. В условията на COVID-19 финансовото планиране беше сложно, работата с доставчиците беше предизвикателство, създаването на нов и твърде специфичен модел на разпространение на новите ни продукти изискваше огромни усилия, поддържането на интеграцията на данните, ангажирането с всички изисквания на властите и управлението на договорните условия с доставчици и изпълнители на медицинска помощ беше по-трудно от всякога… Искам да се възползвам от възможността да изразя отново огромната си благодарност към моя екип.

От гледна точка на финансови резултати каква бе 2020 г. за AbbVie България?

Имайки предвид необикновената година, която преживяхме, може да звучи странно да кажем, че 2020 г. е най-добрата финансова година за AbbVie България. Постигнахме целите си в продажбите, надскачайки прага от 40 милиона долара. Въпреки че бяхме принудени да намалим цените, успяхме да компенсираме с нарастване на обема с близо 10% спрямо 2019 г. Всички продукти нарастват като брой продадени единици. В сравнение с нашата прогноза по отношение на плана обаче има предизвикателства в определeни терапевтични области като хепатит С, но успяхме да го компенсираме с преизпълнение в други области. С включването на Skyrizi в нашето портфолио постигнахме успешен старт. Всичко това показва огромна продуктивност на колегите ни в тази област. Техният опит, ангажираност и устойчивост са от ключово значение. В допълнение искам да подчертая, че умело управлявахме инвестициите си, благодарение на изключително гъвкавaта ни непрекъсната практика за поставяне на приоритети.

Имайки предвид непредсказуемите времена, в които живеем в момента, би ли направил финансова прогноза за 2021 г. на AbbVie България?

2021 г. ще бъде ключова за AbbVie България, тъй като ще постави основата на бъдещето. Имаме амбициозен план, като продължаваме да работим в необичайна среда. Имаме важни показатели, които трябва да постигнем в абсолютно всички терапевтични области: ефективна трансформация на портфолиото ни в имунологията, включително ускоряване на пускането на Skyrizi и стартиране на Rinvoq, като същевременно поддържаме базата си в Humira, преодоляване на предизвикателствата в хепатит С, увеличаване на ръста на Venclyxto и Duodopa – среда, в която отново ще се сблъскаме със значимо намаление на цените. Но ние сме готови за това. Ако постигнем плана си, ще нарастваме спрямо 2020 г. и ще удвоим обема – цел, която ще продължи да бележи историята на AbbVie България като изключителна. В същото време ще трябва да използваме много ефективно инвестициите си, тъй като ресурсите са ограничени. Маркетинговата практика се разви през пандемията и наистина трябва да се придържаме към инвестиции в това, което създава стойност. Сигурен съм, че 2021 г. ще бъде успешна за нас.

Ако можеш да избереш една цел за екипа през 2021 г., каква ще бъде тя?

Всяко едно действие, задача и отговорност, които имаме, е от ключово значение за подпомагане на бизнеса, за да постигнем целите си като филиал. Със сигурност бих помолил екипа си да поддържа или дори да надвишава високото ниво на професионализъм и качество в работата си. Това е критично важно за бизнеса. Но също така бих ги помолил да намерят възможности за опростяване, на която и да е от задачите си, до рутинни действия, за да си освободят време и да могат да подпомагат още повече целия филиал. Това ще позволи да се осъществи бъдещата интеграцията на Алерган, пред която ще се изправим в средата на финансовата 2021 г.

Каква е личната ти цел или желание за предстоящата година? Имаш ли списък с новогодишни желания?

Много са! Преместване в София, отпразнуване на моята сватба (не успяхме да го направим поради COVID-пандемията през миналата година), подготовка за състезания по бягане, когато отново започнат да се организират. Но ако мога да избера едно най-силно свое желание – то най-важно е всички да бъдем здрави.

ОБЗОР НА ГОДИНАТА

Най-продаваните книги в България за 2020

Заповядайте на кратка литературна обиколка из книжните предпочитания за 2020 г., за да разберете кои са най-продаваните книги на 30 български издателства. Приятно четене с пожелание за креативна и смислена 2021.

Още четете ТУK.

Най-очакваните
книги на 2021

Предстоят 12 месеца, пълни с възможности да прочетете следващата си любима книга или да откриете нов завладяващ автор. В края на 2020-а от екипа на „Аз чета“ попитаха българските издатели коя книга е най-очаквана за 2021 г.

Още четете ТУK.

Най-очакваните филми на 2021

2020 година не беше добра и за киното – голяма част от очакваните заглавия бяха отложени за по-добри времена. Затова 2021 г. се очертава да е богата на вълнуващи филмови продукции – списъкът за годината набъбна значително с отлагането на редица потенциални блокбъстъри от миналото лято. В колекцията ще видите 21 филма от екшъни и научна фантастика до комедии и филми за цялото семейство.

Още четете ТУK.

Не искаме
да ви
разочароваме,
но отговорът
e

НИКАК.

Не можете да отслабнете след празниците, защото в България те се прескачат и след единия веднага следва друг, а ако има разстояние, то е прекалено кратко. Точно човек свикне да не закусва със сарми и щрудел и станало пролет. Отвсякъде започват да те обстрелват с козунаци, а докато се научиш да ги отбягваш и да не ти влизат в устата, вече е станало време да се съблечеш по бански на плажа. Това не означава, че до края на живота си ще растем под напора на пълнени чушки и мусака.  

Отчаянието кара човек да вижда пътя осеян единствено с пържени кюфтета, но ето няколко непопулярни и  прости стъпки за изваяно тяло ТУК.

ПОСВЕТИ СЕ НА ДОБРОТО

Медицинският персонал на лечебното заведение изненада заразена с коронавирус пациентка с торта и свещи за нейния 64-и рожден ден. Добрата новина е, че благодарение на грижите им няколко дни по-късно тя е напуснала болницата.

Още четете ТУК.

Художникът Силвио Ирили рисува стените на детските отделения в болници, за да направи малко по-приятен престоя на малките пациенти в тях. Докоснати от таланта му, болничните стени се превръщат в магически картини, а отделенията – в приказни галерии.

Още четете ТУK.

ГЛЪТКА ВЪЗДУХ

Най-мащабната стрийминг платформа за българско кино и театър GLEDAM.BG стартира на 21 декември 2020 г. Тя събира на едно място български заглавия от преди и след 1989 г. Желаещите да се насладят на богатата колекция от българско кино и театър могат да избират между месечен, годишен абонамент или гледане на отделни заглавия.

Още четете ТУK.

Теодор Ушев е най-влиятелният режисьор на късометражна анимация в света за последните 25 години според Animac.  Той е класиран начело в допитване до водещи критици, журналисти, куратори и фестивални директори. 

Още четете ТУK.

Прогрес в борбата с малария 

Смъртността от малария е достигнала най-ниското ниво в исторически план по информация от Световната здравна организация. Отбелязан е спад от почти 60% през последните две десетилетия. Между 2000 г. и 2019 г. в световен мащаб са предотвратени 1,5 млрд. случая и 7,6 милиона смъртни случая от малария.

Най-голямото почистване на Тихия океан

През 2020 г. се случи и най-голямото почистване на Тихия океан. Организацията Ocean Voyages постави нов световен рекорд за най-голямо почистване на The Great Pacific Garbage Patch в историята до момента, а резултатът – 103 тона боклук са премахнати от дълбоките води.

Момичетата имат по-голям достъп до образование

ЮНЕСКО разкрива огромния напредък в посока „достъп до образование“ за последните 25 години в световен мащаб. От 1995 г. до 2020 г. процентът на записаните в училище момичета се е увеличил от 73 на 89. Над 180 милиона повече момичета са записани в основно и средно училище през 2018 г. в сравнение с 1995 г., което е 58% скок при момичетата, записани в средно училище.

Изобретихме първото 3D око

През юни 2020 г. на бял свят се появи първото в света сферично изкуствено око с 3D ретина. Тази иновация ще осигури нова надежда за пациенти, които имат зрителни увреждания. Международният екип, който разработи окото, казва, че възможностите му са по-добри от съществуващите бионични очи и в някои случаи дори надхвърлят тези на човешкото око.

Още четете  ТУК.

ИНОВАЦИИ

Гитанджали Рао е първото „Дете на годината“ на сп. TIME. Макар да е само на 15 г., Гитанджали използва науката и технологиите в търсене на решения на проблеми като замърсена питейна вода и кибертормоз, както и води работилници по иновации за ученици. Четиримата подгласници на Гитанджали, които са на възраст от 10 до 16 г., също впечатляват със своите идеи, инициативност и смелост.

Още четете ТУК.

ЗАСМЕЙ СЕ

X