Екипите на Клиниката по Съдова хирургия и Отделението по Образна диагностика и интервенционална рентгенология извършиха новите интервенции на болни с тежки периферни нарушения на долните крайници

6 пациенти с тежки увреждания на периферните кръвоносни съдове бяха лекувани ендоваскуларно в Националната кардиологична болница с мултифукционални консумативи, използвани за първи път у нас. Болните са със значителни застрашаващи от ампутация запушвания на артериите на долните крайници. Най-щадящият метод за лечението им е ендоваскуларният на фона на останалите две терапевтични опции – отворена байпас хирургия, а в най-тежките случаи – ампутация.  

Пациентите са лекувани от екипите на Клиниката по Съдова хирургия и Отделението по образна диагностика и интервенционална рентгенология в лицето на съдовия хирург доц. Наделин Николов и рентгенолозите гл. ас. д-р Светла Динева и д-р Перо Попески. След прецизно образно диагностициране на запушванията периферните кръвоносни съдове изцяло под рентгенов контрол са извършени шест авангардни ендоваскуларни процедури с ново поколение медицински консуматив. Мултифункционалният катетър, който се ползва за първи път у нас, представлява комбинация от катетър и регулируем балон. По време на интервенцията ендоваскуларният специалист едновременно извършва отпушване и разширяване на стеснения съд, като балонът се разгъва от специалиста според необходимостта и анатомията на болния. Консумативът се нарича Oscar и е разработка на немския производител Biotronik.

„Случаите на шестимата болни бяха изключително усложнени, но преминаха успешно, Всеки един от тях съобщи за подобрение веднага след операцията“, съобщи хдоц. д-р Наделин Николов. Той пояснява, че запушванията и като цяло патологията на съдовете на долните крайници води до постоянна и силна болка, която пациентите изпитват, а рискът от ампутация или смърт е изключително висок в напредналите стадии.   Благодарение на ендоваскуларният метод и поставянето на вътресъдов имплант кръвоснабдяването на увредения съд се възстановява, храненето на органите и тъканите също, болковият синдром отминава и се преодолява рискът от ампутиране на засегнатия крайник, категорични са специалистите.

„Ендоваскуларните методи са не само изключително прецизни, но и щадящи, тъй като при минимално рентгеново натоварване за пациентите, каквото предлага новата апаратура в отделението, постигаме оптимален лечебен резултат – отпушване на запушена артерия или разширяването й, ако е стеснена критично “, коментира гл. ас. д-р Светла Динева и допълва, че именно по този начин се използва пълната функционалност на иновативния консуматив – достигане до увредената зона и разширяването й с балона до оптимална терапевтична степен. Новост е възможността един и същи консуматив да се приложи с различни дължини според конкретната ситуация, за което към момента биха се изразходвали няколко консуматива.

Петимата пациенти вече са изписани, предстои регулярното им проследяване от съдовите специалисти в Националната кардиологична болница.

Повече информация за мултифункционалния катетър можете да намерите тук:  https://ow.ly/ErT450PcElE