Приемането на Национален кардиологичен план е изключително важна и навременна инициатива за България, която се нуждае от подкрепата на институциите, професионалните организации, бизнеса и обществото. Това става ясно на конференция, организирана от Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) с подкрепата на в. „Капитал“. Форумът се провежда в момента в София Тех Парк, зала „Джон Атанасов“ и може да бъде проследен на YouTube канала на в. „Капитал“: https://www.youtube.com/watch?v=qvoR0MWQsAw.

Форумът бе открит от доц. Васил Трайков, председател на Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ). „В инициативата за приемането на Национален кардиологичен план сме заедно с нашите колеги от Българското дружество по интервенционална кардиология и Съсловното сдружение по кардиостимулация и електрофизиология в България. С медийното партньорство на „Капитал“ и в сътрудничество с Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители бихме искали да представим нашата визия, подтикнати от европейските инициативи, за да създадем адаптиран към българските условия кардиологичен план“, каза той.

„Настоящият форум, посветен на сърдечносъдовото здраве на българските граждани, показва отговорното ви отношение и активните усилия, които полагате за създаването на условия за превенция, профилактика и лечение на тези заболявания. Убеден съм, че подобен задълбочен дебат е изключително важен, навременен и полезен в търсенето на работещи решения“, са казва в поздравителния адрес на Росен Желязков, председател на  49-ото Народно събрание. „Всяко начинание, което гарантира достъп до качествени медицински грижи и високо ниво на здравно обслужване, ще среща моята подкрепа“, уверява той.

„Към медицината трябва да се подхожда, както подхожда едно от най-големите медицински дружества у нас ДКБ – чрез прилагане на световната наука и международния опит в нашата практика“, каза д-р Александър Симидчиев, народен представител от ПП-ДБ в 49-ото Народно събрание. Той подкрепя приемането на Национален кардиологичен план по модела на създадения наскоро Национален антираков план – чрез прилагане на международния опит в превенцията и лечението на тези заболявания. 


Доц. Васил Пандов, народен представител от ПП-ДБ в 49-ото Народно събрание, отбеляза, че инициативата ще допринесе за обогатяването на Националната здравна стратегия, която не е приета от предходния парламент.

Приветствие поднесе Тодор Воденичаров, член на Надзорния съвет на НЗОК и изпълнителен директор на Siemens Healthcare. „Призовавам всички институции в България да припознаят Националния кардиологичен план, тъй като е необходимо да се обединим на всички нива като общество, за да се подобри здравето на нацията. Кардиолозите са експертите, които знаят как да го съставят, а всички ние трябва да помогнем за осъществяването му“, каза той.

„Въпреки напредъка на медицината, сърдечносъдовите заболявания продължават да бъдат една от водещите причини за заболеваемост и смъртност не само у нас, но и по целия свят. За да се обърне негативната статистика, е важно да се консолидират усилията на всички нива: държавно, експертно и индивидуално – на всеки човек, които да доведат до трайно намаляване на развитието и разпространението на тези заболявания сред населението“, пише здравният министър д-р Асен Меджидиев в поздравителен адрес към конференцията. Той изразява високата си оценка за работата на Дружеството на кардиолозите в България, „което години наред обединява интересите на експертите в сферата и допринася за развитието на кардиологичната наука и практика“.

 
Аркади Шарков, съветник на министъра на здравеопазването, подчерта значението на достъпа на пациентите до превенция, навременна терапия и лекарства и акцентира върху основните причини за ранната смъртност, сред които хипертония, застоял начин на живот, тютюнопушене, нездравословно хранене.


Д-р Антон Койчев, председател на Комисията по здравеопазване в Столичния общински съвет, посочи, че българската кардиология е най-иновативната медицинска специалност у нас и поставя нашата медицина на европейската здравна карта и отново изрази готовността на общинската управа да партнира в инициативите, насочени към подобряване на сърдечносъдовото здраве.


Маг.-фарм. Димитър Маринов, председател на УС на Българския фармацевтичен съюз, очерта ролята на фармацевтите като помощници – те са най-достъпните медицински специалисти. „Те могат лесно да забележат пациентите, които трябва да бъдат насочвани към кардиолог, и, ако бъдат включени в съвместни програми, да участват в наблюдението на терапията и да допринесат изключително много за мотивацията на пациентите да се придържат към терапията си“, обясни той и предложи бъдещо обсъждане на лекарствата, които трябва да бъдат реимбурсирани.

Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата, поздрави участниците във форума и благодари на лекарите за всеотдайната работа за здравето на българите. „Бизнесът настоява да има повече профилактика, нека науката и новите постижения бъдат ваше всекидневие“, допълни той.   


Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, насочи вниманието към оптимистична статистика: „Кардиологията е най-добре представящата се специалност в медицината в България по данни на СЗО. Основната причина за намаляването на стандартизираната по възраст смъртност в България с над 13% за 10 години е намаляващата смъртност в кардиологичните заболявания“, обясни той. „Националният кардиологичен план – изработен и прилаган от кардиолози, в сътрудничество с администрацията и академичните среди, с подкрепата на индустрията, е правилната посока“, каза още Деян Денев.


„Изработването на този план и припознаването от обществото е от изключително значение. Като една от двете национално представени пациентски организации сме готови да го подкрепим изцяло, разчитайте на нашата помощ“, каза адв. Христина Николова, Сдружение за развитие на българското здравеопазване.

Приемане на целите на Националния  кардиологичен план, готовност за съдействие и подкрепа бе изразена и в адреса на проф. Марияна Мурждева, ректор на Медицинския университет – Пловдив.

Целта на дискусията е приемането на Национален кардиологичен план от 49-тото Народно събрание и фокусиране на институциите и обществото върху важността от изработването на програми за изпълнението му и постигането на по-дълъг и по-качествен живот за българските граждани. Това е приоритет не само на Дружеството на кардиолозите в България, но и на цялото общество. Лекари, институции, съсловни и професионални организации и други представители на неправителствения сектор се обединяват за институционализиране и приемане на стратегическия за България документ. Дружеството на кардиолозите в България е сред първите, присъединили се към Плана за справяне със сърдечносъдовите заболявания на Европейския алианс за сърдечносъдово здраве.

Сърдечносъдовите заболявания са сред основните социалнозначими заболявания и продължават да бъдат водещата причина за смъртност у нас, а страната ни все още няма стратегия за превенцията, профилактиката и лечението им. Всяка година над 1 млн. българи боледуват от сърдечносъдови заболявания, извършват се около 6000 кардиохирургични операции и близо 90 000 интервенционални процедури.