Това би довело до намаляване на постъпленията от данъка с над 300 млн. лв., половината които ще се използват отново за медикаменти

Министерството на здравеопазването е съгласно да бъде намален данък добавена стойност за лекарствата в Позитивния лекарствен списък, които плащат здравната каса, самото ведомство и болниците. Ставката, която предлага то, е 5%. Това става ясно от становище на ведомството, поискано от здравната комисия на парламента. Тя вече разглежда подобен законопроект, внесен от Корнелия Нинова и група депутати от БСП на 30 юли.

Водещата парламентарна комисия по казуса обаче е бюджетната, като не е ясно и каква е позицията на Министерството на финансите по въпроса. Досега при подобни искания за преференциален ДДС тя винаги е била отрицателна.

В момента в Позитивния лекарствен списък са включени 4580 лекарствени продукта, като по-голямата част от тях се плащат за домашно лечение и за терапия на пациентите при лечение в болница. Здравното министерство покрива лекарствата за ХИВ/СПИН, психиатрични медикаменти и медикаменти срещу туберкулоза. През последната година то купува и лекарства срещу ковид, които през следващите месеци здравната каса планира да поеме.

Годишно за лекарства здравната каса дава 2 млрд. лв., като пациентите доплащат за медикаменти от джоба си още 2 млрд. лв. Общият ефект от това трудно може да бъде измерен, тъй като доплащането от хората не е само за лекарства от позитивния списък, а и всякакви други медикаменти. За плащанията от страна на касата спестеният ДДС би бил около 300 млн. лв. Това обаче не означава, че лекарствата ще поевтинеят, тъй като една част от тях и сега са безплатни, а за останалите промяната би се отразила само върху частта на доплащането. Но въпреки това в държавния бюджет ще се отвори сериозна липса на приходи, които не е ясно как ще бъдат покрити.

Какво предлага министерството

Министерство на здравеопазването предлага намаляване на ставката на ДДС на 5% за всички лекарствени продукти, които са включени в позитивния списък. Това е най-ниската ставка по евродиректива от 2006 г. България е една от трите страни в ЕС заедно с Германия и Норвегия, в които няма диференцирана ставка за лекарства, плащани от здравната каса. Във всички останали страни членки има преференциално облагане, като по наследство в част от тях плащаните от здравните фондове медикаменти са с 0% ДДС.

По закона за здравното осигуряване средствата от здравни вноски в здравната каса не могат да се харчат за друго освен за здравни услуги и лекарства. Единственото изключение в случая обаче е ДДС за лекарствата.

„Намаляването на данъка за лекарствата, включени в Позитивния лекарствен списък, ще позволи на НЗОК и МЗ да увеличат значително броя и вида на лекарствата, които се закупуват с публични средства. Така например, ако годишните разходи на МЗ и НЗОК за лекарства са 2 млрд. лева, намаляването на ставката от 20 на 5 процента ще позволи да се платят допълнително лекарства на обща стойност с 300 млн. лв. повече, а не тези пари да се връщат в държавния бюджет под формата на ДДС“, се казва в становището.

От министерството допълват, че България е сред страните в ЕС с най-високо доплащане на медицинската помощ и основен дял в него има доплащането за лекарства – 48% доплащане от джоба на пациентите над здравните вноски.

„Само пациентите с ограничен брой заболявания у нас получават напълно безплатни лекарства за основното си заболяване. Всички останали заплащат почти изцяло стойността на лечението си. Подпомагането за тях от страна на НЗОК и МЗ е минимално или липсва. Намаляването на ставката на ДДС от 20 на 5% за лекарствата от позитивния списък ще позволи да се увеличат броят и видът на лекарствата, които се предлагат безплатно или с намаление, което ще намали доплащането от болните“, смятат още от здравното министерство.

Абсолютно същите аргументи ползват в позицията си и БСП, които обаче настояват в своя законопроект за 9% ставка ДДС за лекарствата в позитивния списък. Според социалистите нетният ефект от мярката ще бъде близо до нула, тъй като касата ще може да заплати още лекарства с тези средства и по този начин плащанията на пациентите от джоба ще намалеят.

Източник: Капитал, автор Десислава Николова