Проф. Николай Габровски: За 10-15 години изминахме цяла епоха – от дефицит до добро високо ниво на здравната система

52 иновативни практики от различни области на здравната система се представят на форума „Алманах на иновациите в здравния сектор през 2019 г.“, организиран от в. „Капитал“ с генералното партньорство на фармацевтичната компания „Пфайзер“ и в сътрудничество с Health PR.

Целта е да се представят всички проекти, участвали в конкурса към годишната конференция „Иновации в здравния сектор“ през есента на 2019 г. Форумът бе открит от доц. Лъчезар Иванов, зам.-председател на парламентарната комисия по здравеопазване, проф. Асена Стоименова, председател на УС на Българския фармацевтичен съюз, и Мила Елисеева, генерален мениджър на „Пфайзер“ за България и Украйна. „Научните постижения трябва да навлизат възможно по-бързо в практиката, за да се намали болничният престой. Развитието на технологиите има изключително важно значение – обвързано е с персонализираната медицина – за мен това е бъдещето. Макар да имаме скромен бюджет в здравеопазването, в последните години имаме сериозно развитие в области като инвазивната кардиология, гастроентерологията, онкохематологията, където реално навлиза персонализираната медицина“, каза доц. Лъчезар Иванов. „Иновациите в медицината и фармацията са част от нашето ежедневие. В някои области на медицината за 5 г. се променят 50% от концепциите в терапията“, каза проф. Асена Стоименова.

„Категорично сме „за“ сътрудничество с лекарите и с пациентите, за да може иновациите да са по-близо до ежедневния живот“, подчерта проф. Стоименова. Като член на журито в конкурса за иновациите тя подчерта, че е било сериозно предизвикателство да се отличат „най-достойните от толкова много достойни проекти“ и пожела успех и дръзновение на всички участници. „За „Пфайзер“ като компания, отдадена на иновациите, е изключителна чест да подкрепи този форум, който представя най-съвременните практики в здравния сектор“, каза Мила Елисеева.

„Поздравявам специално Десислава Николова и „Капитал“ за начинанието на съберат и представят най-значимите иновативни практики. Всички, не само отличените в конкурса, заслужават адмирации. Специални поздравления за всички, които стоят зад проектите, за техния ентусиазъм, висок професионализъм и най-вече за положените усилия. Надявам се, че през 2020 г. ще бъдем свидетели на още много иновации“, допълни тя.

„Фактът, че сме се събрали да говорим за иновации, означава, че сме вече на ново ниво. За последните 10-15 г. се наложи да изминем цяла епоха – от времето, когато имаше дефицит на материали, лекарства, дори и битови условия, да преминем към едно добро европейско здравеопазване“, каза проф. Николай Габровски, зам.-директор на „Пирогов“ и зам.-председател на Българския лекарски съюз, модератор на първия панел, посветен на хирургията.