Ако някой по веригата производител – търговец на едро – болница е увеличил незаконно цените, той ще бъде глобен или даден на прокуратурата

След като управителят на здравната каса д-р Дечо Дечев съобщи преди седмица, че болници са купували едно и също лекарство с разлика от седем пъти в цената и така се пилее ресурс на здравната каса, парламентарната здравна комисия организира специално изслушване на управителя на касата и на здравния министър по казуса.
От продължилото два часа изслушване стана ясно, че д-р Дечев не знае да има друг такъв случай на фрапантни разлики в цените. Но здравният министър се е самосезирал и е натоварил с проверка Националния съвет по цените на лекарствата, който е открил още три случая на драстично разминаване в цените. Онколекарствата за химиотерапия, които покрива здравната каса, са общо 341.

Министър Кирил Ананиев е изпратил писмо до НАП с искане да провери всички лечебни заведения, които извършват химиотерапия, и всички търговци на едро, които доставят такива лекарства. Проверка ще направят и съветът по цените, и лекарствената агенция и тя ще бъде на какви цени се продават по веригата онколекарствата. Ако някъде по нея някой е начислил по-голяма надценка от законовите 4% за търговец на едро, той ще бъде глобен. Ако става въпрос за по-тежък случай, регулаторите ще сезират прокуратурата.

Министърът призова да не се къса връзката между касата и НЗОК и двете институции да си говорят през медиите. Председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова също упрекна д-р Дечев, че не е уведомил нито една институция за фрапантния пример, който е открил, за да бъде анализиран и решен въпросът.

Какво се случи

В събота по „Дарик радио“ Дечев съобщи, че частни болници са купували седем пъти по-скъпо онколекарство от държавните болници, а здравната каса е покривала тези покупки. Управителят настоя да бъдат върнати обществените поръчки. В понеделник председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ – политическата сила, която издигна Дечев за поста, му е изпратила писмо с искане за разяснения по казуса.

Д-р Дечев каза, че не е наясно кой по веригата е начислил високата цена от 1063 лв. на конкретното лекарство, тъй като няма правомощия да проверява това. В същото време частните болници, които той обвини, че са формирали тази цена, съобщиха в изявление, че обмислят да си търсят правата по съдебен път, тъй като повечето от тях не са купували конкретното лекарство.

В отговор на въпрос на депутати защо не е проверил и не е сезирал компетентните органи д-р Дечев каза, че няма как да сезира никого, тъй като на практика няма нарушение на закона и болниците са пазарували на законна, макар и висока цена. Освен това той каза на депутатите, че не им е обяснил, че има законови проблеми в ценообразуването на лекарствата по институционален път, а през медиите, защото този път се оказва по-бърз да обърнат внимание.

Кръстина Таскова от „Воля“ отбеляза, че има нарушение на лекарствения закон, тъй като някой от търговците на едро или производителят е продавал с незаконно висока надценка.

Така през следващите седмици в целия сектор ще има масови проверки от НАП и съвета по цените, а след това ще тече дискусия дали да се връщат обществените поръчки и в частните болници. Болниците и диспансерите, в които се извършва химиотерапия, са общо 39, като 13 от тях са частни. Търговците на едро с лекарства са 200, но няма разделение кой от тях доставя само онкомедикаменти.

До края на февруари здравното министерство ще приключи търга за покупка на онколекарства от болниците на обща стойност 1.3 млрд. лв., а след това ще бъдат обявени още пет поръчки за други необходими медикаменти за клиниките, съобщи здравният министър.

В отговор на въпрос от депутатите Ананиев съобщи, че все още не е определено коя ще бъде новата правителствена болница и това ще стане едва след като парламентът гласува проектозакона за лечебните заведения. В него е отбелязано, че ще има нова болница на властта, която обаче ще обслужва само президента, вицепрезидента, председателя на парламента, премиера и главния прокурор, както и правителствените делегации от чужбина. Министърът не отговори какво е наложило да има нова правителствена болница, след като преди година и два месеца Министерския съвет се е отказал да издържа подобно лечебно заведение.

Източник: Капитал