Какво кара болните да отказват онколечение в XXI век и как да не попадат в заблуди,  е сред основните теми на конференцията

Форум, посветен на иновациите в онколечението и на подходите за представяне на информацията за рака, ще събере на едно място лекари, професионалисти по здравни грижи, психолози, пациенти и журналисти. Конференцията „Как говорим за рака – заблуди и реалност“, организирана от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ) и Health PR, ще се проведе на 23 октомври 2019 г. от 8,30 ч в „Кепитъл форт“ на адрес бул. „Цариградско шосе“ 90.  

За представителите на медиите е предвиден и уъркшоп (разиграване на казус) с фокус върху практиките и специализираните протоколи за съобщаване на лоши новини.

Целта на форума е да бъдат представени съвременните подходи в диагностиката и лечението на онкологични заболявания, като се дискутира и как се поднася информацията за рака в българското общество. Липсата на системни познания за профилактиката, откриването и лечението на онкологичните заболявания поставя обществото ни в позицията на свидетел на конспиративни теории и вълни от недоволство към лекари, а пациентите превръща в лесна мишена за рекламни кампании на недоказани продукти, които с нищо не облекчават състоянието им. Заедно ще потърсим отговори на въпроси като: защо пациентите не бива да се отказват от съвременно лечение и да се самолекуват, какво е мястото на немедицинската грижа в цялостния терапевтичен процес, как информацията може да представлява стрес за пациента и какви са начините тя да бъде едновременно достоверна и щадяща.

Ракът е проблем не само за пациентите, а и за близките им, които се грижат за тях. Липсата на достатъчно познания за заболяването, неговото лечение, психологическите и социалните му аспекти води до недоверие към лекарите и отказ на мнозина от лечение. Същевременно, благодарение на постоянно усъвършенстваните протоколи и терапии, ракът се превръща в хронично заболяване и пациентите печелят години живот.