Текстовете в наредбата за цените на медикаментите ще доведат до още по-голямо забавяне на влизането на нови медикаменти

Фармацевтичните компании все пак ще бъдат длъжни да подаряват за една година новите си и скъпи медикаменти на здравната каса. Това става ясно от текстовете на обнародваната наредба за цените на лекарствата.

Ефектът от новите механизми, по които институцията ще събира отстъпки и ще следи лекарственият пазар, е, че навлизането на пазара на нови медикаменти ще се забави повече от двойно и от 2-3 години ще бъде минимум пет години, след като лекарството е регистрирано в ЕС.

Фармацевтичните компании в момента анализират ефекта от наредбата и обмислят дали да я обжалват пред Комисията за защита на конкуренцията, тъй като тя ги задължава да предоставят безплатни лекарства на НЗОК, което е антиконкурентно.

Какво представляват новите текстове

Както и до момента, наредбата предвижда за лекарства, които нямат аналог, фармацевтичните компании да плащат минимум 10% отстъпка от цената, ако искат НЗОК също да ги заплаща. Този текст съществува от пет години и до момента фармацевтичните компании са предоставили на НЗОК под формата на отстъпки около половин милиард лева.

В допълнение към текста, обаче, в новите текстове беше предложено фармакомпаниите да връщат изцяло стойността на ръста над миналата година. Това означава, че ако здравната каса започне да покрива ново лекарство през 2019 г., компанията производител трябва изцяло да подари опаковките и да плати върху тях и ДДС, като при това няма да има гаранция дали НЗОК ще започне да плаща лекарството през 2020 г.


Във финалния вариант този текст е претърпял малка корекция

През предишните години обикновено потреблението надвишаваше с между 50 и 80 млн. лв. заложения бюджет. В новия текст е предвидено част от оперативния резерв на касата да бъде освободена за плащания за лекарства и едва след това бизнесът да започне да плаща допълнителни средства за лекарства. През 2019 г. е предвидено за лекарства да бъдат платени 1.117 млрд. лв. с ДДС, а резервът на НЗОК е 127 млн. лв., като според наредбата около една четвърт от него, или 31 млн. лв., би могла да бъде дадена за плащания за лекарства. По традиция обаче тези средства няма да бъдат достатъчни да покрият дефицита и ще се наложи да бъдат подарявани опаковки.


Зависими от бюджета

„Формулата продължава да обвързва отстъпките, които дават компаниите с бюджета на касата. Това означава несигурност и неустойчивост на целия модел, тъй като бюджетът е политическа величина“, коментира Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании, които произвеждат лекарства без аналог.

Той допълва, че според наредбата само в групите, в които има нарастване на потреблението, компаниите ще плащат. Получава се така, че ако една компания започва своите продажби от 0 през 2019 г. с продукт, който разрешава здравен проблем и може би дори е по-евтин и ефективен от предишните, ще трябва изцяло да върне на касата натрупаните продажби, като освен това плати и ДДС върху тях, което е антиконкурентно, смятат фармацевтичните компании.

„Текстовете са така формулирани, че може да се окаже, че не само през 2019 г., но и през 2020 г. компаниите ще трябва да подаряват лекарства. Причината е, че няма никаква яснота какъв ще бъде бюджетът през 2020 г., нито пък здравната каса поема ангажимент да започне да плаща определено лекарство, след като една година го е получавала безплатно“, казва Денев.

Още бариери

В наредбата се казва, че касата ще плати за определена група от лекарства едва когато бъде отчетен ефект от лечението с тях. Това изискване важи за нови продукти три години след пускането им на пазара, за нови индикации за лечение на определено лекарство и освен това има възможност проследяване да се въведе за всяко лекарство, стига здравните институции да преценят така. Проследяването освен това се въвежда при положение, че няма работеща система, която да измерва ефекта.
„Много по-добър вариант би било НЗОК да плати потреблението, а ако се окаже, че няма ефект, компанията да върне парите“, смята Денев.

В момента в процес на обществено обсъждане е и нова промяна в наредбата за цените. В нея се въвеждат и нови изисквания към лекарствата, които ще влязат в сила от 1 април 2019 г. Едно от тях е, че ново лекарство ще се плаща от здравната каса, ако се покрива в поне пет държави, сред които Белгия, Гърция, Испания, Италия, Латвия, Полша, Румъния, Словакия, Унгария или Франция. Освен това лекарството трябва да има положителна оценка, че е икономически ефективно, в Германия, Франция и Великобритания.

Проблемът в случая е, че има държави, в които не здравната каса, а държавни фондове плащат новите лекарства за рак, дори и да нямат положителна оценка за икономически ефект и пациентите имат достъп. В България такива обществени фондове не съществуват. Това беше причината на български деца преди два месеца да бъде отказано лечение в Румъния – там лекарствата се плащат от специални фондове и не се покриват от здравната каса.

Ако все пак се изпълнят всички тези изисквания, продуктът трябва да получи положителна оценка на здравните технологии не по-късно от 30 септември, а не както сега – до края на годината. Дори и това да се случи, след това производителят трябва да го подарява една година и да даде допълнителни отстъпки, като очаква да бъде измерен ефектът от него.

До момента заради всички тези бариери едно лекарство чакаше две години в различни комсии, за да стигне до пациентите, независимо кога е било разрешено за употреба. Затова в България през последните години бяха пуснати на пазара медикаменти, произведени през 2009, 2010, 2011 г.

„Ако се сумират мерките, които спират навлизането на нови медикаменти, се оказва, че от сегашното забавяне на навлизане на нови лекарства, регистрирани в ЕС, от минимум 400 дни срокът ще се увеличи на 1000 дни, а множество лекарства изобщо няма да бъдат регистрирани в България, което е във вреда на очакващите ги пациенти“, прогнозира Денев. Той допълва, че част от пациентите с много тежки заболявания нямат на разположение 3-4 години, за да чакат.

Източник: Капитал