80% от аптеките, работещи с НЗОК, вече са включени в системата за верификация

Българската система за верификация на лекарствата е в готовност за старта на единната европейска система на 9 февруари 2019 г. В българската система вече има над 15 млн. опаковки лекарства, защитени с новия двуизмерен матричен код и са свързани над 2000 аптеки. Това съобщиха на пресконференция днес Илиана Паунова, изпълнителен директор на Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ), и Деян Денев, председател на БОВЛ и изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители. Имаме подкрепата и разбирането на пациентите и обществеността, тъй като верификацията защитава именно тях от фалшифицирани лекарства, подчертаха от БОВЛ.

Верификацията ще стартира у нас с плавен преходен период. За аптеките вече бяха гарантирании поне 6 месеца от страна на Министерството на здравеопазването, през които неотговарящите на новите условия аптеки няма да бъдат санкционирани.

До края на седмицата ще има инструкции от Изпълнителната агенция по лекарствата за аптеките как да процедират при различни казуси, свързани с верификацията, съобщи проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз (БФС). Той заяви, че щом 2000 аптеки от общо 2500 работещи със здравната каса са включени в системата за верификация, няма основания за тревога. В коментар относно желанието за протести от някои фармацевти проф. Гетов каза, че при такава висока степен на готовност и свързаност на аптеките със системата са възможни само “отделни гнезда на протест”. Според него периодът на плавен преход към пълно внедряване на системата ще продължи около година.

Иън Хейнс, водещ консултант по внедряването на системата за верификация в ЕС, очерта измеренията на проблема с фалшифицираните продукти в Европа и по света. На всеки 1000 долара, вложени във фалшиви лекарства, има около 500 000 долара печалба, затова и този тип търговия бележи ръст в световен мащаб, съобщи той. През 2016 г. в Европа са отчетени 347 инцидента, свързани с нелегални лекарствени продукти. Системата за верификация на лекарствата е създадена преди всичко с цел защита на пациента, подчерта Хейнс. Той поясни, че датата 9 февруари не е край на проекта, а начало на оперативната фаза на целия процес.

Става дума за плавен процес по внедряване на системата, на 9 февруари 2019 г. не спира часовникът, каза Николай Хаджидончев, председател на Българската генерична фармацевтична асоциация. Той акцентира върху отличната готовност на българските генерични производители, които са се справили навреме с привеждането на производството си в синхрон с новите европейски правила.

Верификацията изисква всяка опаковка на лекарствата по лекарско предписание, произведена след 9 февруари 2019 г., да има уникален идентификационен код, вграден в двуизмерен матричен код, поставен от производителя. Уникалният код се подава в европейския хъб, който обхваща националните системи. Кодът се сканира с четящо устройство от търговците на едро, както и в аптеките – открити и болнични. При отпускане на лекарството в аптеките кодът се дезактивира, за да не може същата опаковка да се използва повторно.

Системата се изгражда в изпълнение на Директива 62 на ЕС от 2011 г. и Делегиран регламент 161 от 2016 г. и е задължителна за всички страни членки на ЕС. Целта е защита срещу навлизане на фалшиви продукти в легалната лекарствена мрежа. На национално и европейско ниво системата обхваща всички участници във веригата на лекарствоснабдяването – производители, търговци на едро, паралелни дистрибутори, аптеки.