Гласуването на лимити за онколекарствата било станало по грешка Надзорния съвет на здравната каса

Здравната каса за пореден път повтаря нарушението, за което многократно е глобявана от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) – злоупотреба с господстващо положение. НЗОК е единствената институция, която плаща за лечение и лекарства на здравоосигурени пациенти, същевременно касата е и органът, който определя параметрите, по които става това. Конкретно изплащането на медикаментите се извършва по реда на специална наредба за ценообразуване и заплащане, която се приема от Министерството на здравеопазването, но след като бъде одобрена от Надзорния съвет на касата. Днес Надзорният съвет одобри промени в наредбата, с които прехвърля върху бизнеса и пациентите тежестта по заплащането на увеличеното количество скъпоструващи иновативни лекарства за следващата година.

Така НЗОК ще спестява от плащания на лекарства, но за сметка на фармацевтичните компании и на болните.

Предложенията за нови текстове в наредбата бяха одобрени от Надзорния съвет само с един глас „въздържал се“ от един от представителите на работодателите в съвета. Според представителя на пациентските организации няредбата е незаконна. Текстът ще бъде качен за двуседмично обществено обсъждане през следващите дни и промените ще трябва да стартират от началото на следващата година.

В одобрените текстове са заложени няколко мерки, които ще трябва да важат от следващата година. Първата от тях е нов механизъм на заплащане, според който фармацевтичните компании ще трябва напълно да поемат новите разходи на касата за скъпи иновативни медикаменти. Например, ако през тази година една компания е продала през касата 10 опаковки от дадено лекарство на здравноосигурени пациенти, а през следващата година бъдат изписани 12 опаковки от същото лекарство, то горницата от двете опаковки в повече остава за сметка на фармацевтичната компания, а касата няма да плаща нищо за тях. Ако лекарството е съвсем ново, компанията трябва да го предостави за своя сметка.

С промените в наредбата се въвежда и лимит за онколекарствата, което, обаче, касата смята за грешка и представителите й в надзора съобщиха, че ще премахнат този дискриминационен текст.
Освен това в документа е предвидено, че НЗОК, не пациентите ще се възпозват от отстъпките, които дистрибуторите дават за частично-платените лекарства.

Има и още едно нововъведение – фармацевтите вече няма да получават 2 лв. за обработка на рецепта за скъпоструващо лечение. Това отделно ще спести на НЗОК около 16 млн. лв., които щели да се използват за заплащане на скъпи лекарства. Общият резултата от всичко това обаче ще е демотивиране на аптеките да купуват медикаменти, чиято цена е 5000 лв. на опаковка, а след това да чакат два месеца касата да им плати.

Механизъм за мораториум

Както „Капитал“ вече писа, фармацевтичните компании смятат този механизъм за пестене на пари от нови лекарства за дискриминационен за пациентите и антиконкурентен. Ако той бъде приет в досегашния си вид, това ще бъде пореден опит за мораториум върху нови лекарства. Едновременно с това, то ще доведе до нова вълна от изтегляне на част от медикаментите от българския пазар и до нови съкращения във фармацевтичния сектор.

В момента компаниите предоставят задължителна отстъпка от 10% за цялото си портфолио лекарства, отделно от това дават и допълнителна отстъпка за новите медикаменти. През последните три години фармацевтичните компании са предоставили на касата отстъпки за общо половин милиард лева. Няма обаче нормативна уредба, която да позволява въвеждане на задължение за бизнеса да подарява скъпи лекарства. Това няма как да стане с наредбата, коментират от фармакомпаниите.

„Новият механизъм предвижда компаниите да връщат сума от неизвестна величина. Няма яснота какъв ще бъде бюджетът на касата и какъв ще бъде разходът. Такъв модел е неустойчив и е индивидуално решение на компаниите дали и как ще работят с НЗОК. Притеснението е, че новият механизъм ще доведе до трудности с доставката на лекарства, платени от касата за българските пациенти“, смята Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании.

Грешката е вярна

Представителите на държавата в надзорния съвет обявиха, че текстът в Националния рамков договор, с който лекарите одобриха въвеждането на лимити при изписването на онколекарства и химиотерапия, е грешка, допусната от касата, която не е трябвало да предлага такъв текст.

Според първоначалното предложение за анекс, което Лекарският съюз одобри на събора си миналия петък, не само болниците и лекарите ще имат лимити за клинични пътеки и направления, но такива ограничения ще се въведат и при лечението на рак.
Въвеждането на лимити в заплащането на терапия, обаче, може да лиши нуждаещи се пациенти от спасение и вероятно това е накарало НЗОК да преосмисли текста. Дали той ще остане, ще се разбере след публикуването наредбата за обществено обсъждане.

„Текстът ще бъде коригиран така, че да не се различава от това, което е през настоящата година. Няма да има промяна. Ще има индикативни стойности, както и тази година, но няма да има задължителни стойности, над които няма да се заплаща“, коментира след заседанието Жени Начева, заместник-министър на здравеопазването и председател на надзорния съвет на НЗОК, цитирана от zdrave.net.

Как аптеките ще работят безплатно

Здравната каса явно е решила да сведе до минимум плащанията си за лекарства и това личи от предложените от нея мерки за аптеките. Според тях, ако до момента търговците на едро са предоставяли отстъпка от цената за частично платените медикаменти на аптеката, а оттам – на пациента, сега вече ще я предоставят на здравната каса. Практическият ефект е, че пациентите ще доплащат повече за същото лекарство.

Второто нововъведение е фармацевтите да работят за касата съвсем безплатно при отпускането на скъпоструващи лекарства. В момента те получават 2 лв. за обработка на протокол и смятат, че те са напълно недостатъчни, за труда и инвестицията за покупката и съхранението на лекарството, което трябва да изчака в готовност да бъде отпуснато касата. НЗОК плаща на фармацевтите 45 дни след отпускането.

В почти всички европейски държави съществуват такси за обработка на рецептите, които са въведени именно като гаранция, че аптеката ще поддържа един контингент от налични медикаменти.

„Явно НЗОК смята за съвсем нормално компаниите да подаряват опаковки, а аптеките да работят без пари. Искам да ги уверя, че според конкурентното право да работиш на загуба е забранено“, коментира Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Според него от предложенията ще настъпят няколко огромни проблема. Първият е, че ще се увеличи доплащането за пациентите при частично платените продукти. „Отстъпките са калкулирани в крайната цена и това означава вдигане на доставната цена на лекарството. Само икономически неграмотен човек може да смята, че като се вдигне доставната цена, продажната цена ще остане същата“, смята той.

Костов отбелязва, че ще има огромен проблем при скъпоструващите продукти. „Има скъпи лекарства, които струват 5000 лв. Ние ги купуваме и два месеца след продажбата им си получаваме парите от НЗОК. Тази дейност е рискова – заради една грешка в цифра, липса на подпис на фармацевта или няколко печата на аптека, здравната каса може да откаже плащане. Документите по каса се оформят десетина минути. Покупката на опаковката, работата на фармацевта, софтуера за работа с касата, не са безплатни, за да трябва аптеките да работят безплатно“, казва Костов.

Той допълва, че пациентите вече отбелязват затруднения при намирането на скъпоструващи лекарства, защото аптеките отказват да ги поръчват – заради ниската такса за обработка, която не покрива разходите им и заради бумащината. „В случай на никакво плащане, дефицитите на лекарства ще станат масови“, казва Костов.

„Ние имаме условна подкрепа от големите вериги аптеки. Кои са те, ще стане ясно в хода общественото обсъждане. Не трябва да забравяме и че предстоят промени в нормативната уредба, обвързани с европейски регламенти, които визират електронната обработка на рецептите. Това е свързано и с електронната система за проследяване движението на лекарства на територията и извън територията на страната“, коментира Жени Начева. Тя допълни, че „при толкова много компании, толкова много притежатели на разрешение за употреба и толкова много лекарствени продукти няма да остане пациент без лечение и по никакъв начин това няма да се отрази на лечението му.

Източник: Капитал