Докторите от извънболничната помощ няма да се налага да пътуват до София, за да пререгистрират практиката си

Множество важни промени ще настъпят между първо и второ четене на закона за бюджета на здравната каса, който в четвъртък беше одобрен в бюджетната и здравната комисия на парламента за първо четене. Това стана ясно в петък от съвместна пресконференция на заместник-министъра на здравеопазването Жени Начева и управителя на здравната каса д-р Дечо Дечев.

Първата от тези промени е, че съществено се ограничава обхватът на изискването касата да плаща само разходоефективни лекарства, което масово се тълкува като задължение към лекарите да изписват само най-евтините продукти.

На следващо място, лекарите от цялата страна няма да бъдат задължавани да пътуват до столицата, за да пререгистрират кабинетите си, както фигурираше в първоначалния текст на проектозакона, а ще могат да направят това и пред регионалните здравни инспекции.

За първи път от доста години здравната каса и здравното министерство не са на различни позиции по перата на бюджета и за необходимостта от промени в здравните закони, заявиха в петък Жени Начева и Дечо Дечев. Обичайната практика през предходни години е министерството да преправя бюджета, предложен от касата, като двете страни воюваха чии числа и законови текстове да останат в крайния вариант.

Проблемът в сегашния проектобюджет обаче е доста по-различен и не се състои в числата, а в над 40 страници преходни и заключителни разпоредби, с които се променят здравните закони и се прокарват базисни структурни промени в системата на здравеопазването. Тези промени предизвикаха силно недоволство и аргументирани критики сред съсловието и пациентите. Точно по отношение на тях обаче, и министерството, и касата са единодушни, коментираха двамата. Същевременно те дадоха да се разбере, че някои от най-критикуваните текстове ще бъдат коригирани.

За кого са разходоефективните лекарства 

Т.нар. разходоефективност на лекарствата, или изискването пациентите да получават лекарство с най-добро съотношение цена – качество няма да важи за всички над 1300 медикамента, които касата плаща напълно или частично, стана ясно от думите на д-р Дечо Дечев. Същевременно от списъка с платени продукти няма да отпадне нито един медикамент, заявиха и Дечев, и Начева, която е и председател на надзорния съвет на НЗОК.

Изискването за разходоефективност ще се прилага само за напълно платените медикаменти с протоколи от здравната каса. Такива са например инсулините, психиатричните лекарства, продуктите за множествена склероза и много други скъпоструващи медикаменти. Пациентите, които вече се лекуват със скъпоструваща терапия, ще продължат да я ползват и няма да се налага да сменят продукта. Новите пациенти обаче ще започнат лечението си с най-разходоефективния медикамент.

„Тъй като протоколите важат три или шест месеца, при изтичането им лекуващите лекари ще направят преоценка на терапията и ако пациентът се нуждае от друг медикамент за същото заболяване, ще могат да изпишат него“, коментира д-р Дечо Дечев.

Управителят на касата каза още, че предвиждат част от лекарствата, които в момента се плащат от касата, да преминат отново през оценка на здравните технологии и в резултат на това да бъдат намалени цените им.

В момента правилото за разходоефективността вече се прилага за биологичната терапия, която е платена 75% от касата, а за останалата сума работят пациентски програми.

Критерият за разходоефективност няма да се прилага при най-голямата група иновативни терапии – онкологичните. През тази година здравната каса ще плати за онколекарства около 385 млн. лв. През следващата година за цялата група такива продукти ще бъде заложен ръст от 5.5%.

„Няма да има никакви ограничения в изписването на онкологични лекарства. Ако се получи ръст над тази сума, ще сключим договор с компаниите, които са го формирали, да платят лечението на пациентите с всеки конкретен продукт, който е с по-висок от заложения ръст“, каза д-р Дечев.

Лекарите ще се пререгистрират в областните градове

От поясненията на екипа на здравната каса стана ясно, че лекарите и зъболекарите от цялата страна няма да пътуват до София, за да пререгистрират кабинетите си.

В сегашния вариант на проектозакона е записано създаване на мегаагенция за медицински надзор, която ще има централа в София и няма да разполага с регионални офиси. Заради влизането в сила на нови медицински стандарти по всички специалности до края на март 2019 г. болниците и лекарите трябва да подадат документи в тази агенция за пререгистрация на кабинетите и прелицензиране на клиниките.

В момента разрешителните се издават от регионалните здравни инспекции, които са поделения на здравното министерство. Жени Начева отбеляза, че това ще продължи да бъде така и занапред, като лекарите от извънболничната помощ няма да подават документи в агенцията в София, а само в РЗИ. Освен това задължителното прелицензиране ще бъде безплатно за медиците.

За сметка на това обаче болниците, както и досега ще трябва да подадат документи в София, че отговарят на новите стандарти.

От текстовете няма да отпаднат изискванията новите дейности на клиниките да се разрешават от Министерския съвет, а откриването на нови болници – от парламента.

Жени Начева коментира, че текстът е аналогичен на текст в Закона за висшето образование, според който депутатите разрешават отварянето на нови университети, а логиката е, че става въпрос за работа с публичен ресурс.

Касата ще плаща за родителите на лекуващите се в чужбина деца

От ръководството на здравната каса увериха, че тя ще получи трансфер с държавни средства, за да продължи да покрива напълно нуждите на децата, които ще се лекуват в чужбина, включително и средствата за пътуване, настаняване на придружаващите родители и преводачи.

Д-р Дечев изтъкна, че 30% от одобрените от Фонда за лечение на деца документи са били без ценова оферта за лечение и че контролът трябва да се подобри.

Пенка Георгиева, която е член на Обществения съвет на фонда от квотата на пациентите, отвърна, че няма нито един случай фондът да е изпратил документи без оферта, защото това е против правилника му за работа, и призова, ако има такъв случай, да бъде подаден сигнал в прокуратурата.