БЮЛЕТИН #5

Back to basics

agsdi-portrait-2

Women-leaders

agsdi-heart

Бодра смяна

l

Съвети за родители

agsdi-people

Новите служители

agsdi-hospital

COV*acation time

agsdi-coffee-2

В офиса след лятото

Healthcare trends 2021

agsdi-alarm-2

HR Thoughts

HR Topic

През май тази година активно участвахме в AbbVie Employee Survey. Благодаря на всички!
Участието в проучването общо за България е 98% (61 отговорили). В сравнение с AbbVie като цяло е със 7% повече. Участието на търговската структура в България (Sales, Marketing, Market Access, Customer Excellence, External Affairs) е 100%. Ангажираността (Engagement) в България е 84% спрямо 82% в AbbVie като цяло. В търговската ни структура тя е още по-висока: 86%.
С радост споделям изключителния напредък, който бележим в търговската структура на филиала спрямо резултатите от 2018 година. В 12 от 13-те области повишението е между 4% и 18%, а тази, която запазва първото място – Patient Centric – поддържа ниво от 93%. Най-висок процент доверие (93%) е получила и областта свързана с Етичността (Ethics). Най-голямо подобрение (15-18%) спрямо 2018 година има в Ефективност между работа и личен живот (Work-Life Well-being), Гъвкавост и бързина (Agility) и Последващи действия след проучването (Survey Follow Through). Въпреки този ръст те остават области с възможности за развитие. Това се потвърждава и от въпросите: „ Мога да поддържам здравословен баланс между работата си и личния живот“ и „Процесите и процедурите ми дават възможност ефективно да посрещам нуждите на моите клиенти“, където имаме най-нисък % одобрение.

Обратната информация, която получаваме чрез провеждането на Employee Survey, е важен барометър за удовлетвореността на служителите и ни помага във взимането на адекватни решения и повишаването на нашата ангажираност. Надявам се, че всички ще се включим в изготвянето на план за подобряване с конкретни практични активности! Благодаря ви!

Вержиния Ангелушева, HR Manager, Bulgaria

Highlight на тримесечието

АбВи България беше отличена с две Президентски награди

Екипът, отговарящ за хепатит С, получи Президентска награда за усилията си за елиминиране на хепатит С в условията на пандемия. Те успяха да спомогнат за приемането на първия в историята Национален хепатитен план, както и за масиран скрининг в Софийския затвор.
Колегите от екип „Имунология“ получиха признание за забележителните успехи на Skyrizi на българския пазар. Само за няколко месеца Skyrizi се превърна в един от водещите продукти, предписвани на пациентите с умерен и тежък псориазис.
„Изключително съм горд с екипа на АбВи България, защото показахме, че дори в най-тежките времена на пандемия можем да намираме начини да бъдем полезни на пациентите. Една от нашите най-сили черти е, че винаги успяваме да се приспособяваме и дори да променяме външната среда в наша полза. Не без основания сме лидери на пазара в имунологията и хепатит С. Благодаря на всички колеги за това, че не се отказват да търсят нови и нестандартни решения, дори когато ситуацията изглежда безнадеждна – както беше в първите моменти от настъпването на пандемията.“ – каза Кирил Николчев, Генерален Мениджър на АбВи за България.

agsdi-stethoscope

Кампания на АбВи

АбВи осигурява безплатни тестове за всички членове на Българската Стопанска Камара

АбВи България се присъедини към членовете на Българска Стопанска Камара (БСК) през април 2021 г., за да подпомогне подобряване на бизнес средата в сферата на здравеопазването. Първата ни съвместна инициатива е за безплатно тестване за хепатит С на всички членове на Камарата. От юни във всяка лаборатория Рамус в страната се осъществяват безплатните тестове за вируса. За първите два месеца на кампанията над 900 души са се изследвали по програми на АбВи в Рамус.

Четвърти  годишни награди за иновации и добри практики в здравния сектор

За четвърта година в рамките на конференцията „Иновации и добри практики в здравеопазването“, 9 ноември 2021 г. ще бъдат връчени годишните награди “Иновации и добри практики в здравния сектор”. Капитал и АбВи търсят най-добрите примери, които демонстрират иновации и добри практики в здравния сектор в България. До 15 октомври 2021 г. всички желаещи ще могат да кандидатстват със своите проекти.
Повече информация можете да откриете на страницата на събитието

 

Фондация АЙВЪР организира безплатно и анонимно изследване за хепатит С на територията на цялата страна

Инициативата се осъществява от 2020 г. в сътрудничество с лаборатории РАМУС и е подкрепена от АбВи България. За последните 12 месеца близо 3900 души са получили безплатно изследване за хепатит С по програмата, като 4.1 % или 158 души са се оказали положителни за вируса. Инициативата има за цел да достигне до гей общността и да повиши здравната им култура относно хепатит С и възможностите за превенция и лечение. Фондацията провежда информационна кампания в приложенията и сайтовете за запознанства, за да достигне до целевата група на местата, които те най-често посещават в онлайн пространството. Изготвени са нестандартни визии, които да провокират интереса на потребителите в съответните сайтове и да ги насочат към онлайн консултант за хепатит С. След консултацията, потребителят получава информация къде може да се тества безплатно за хепатит С.

agsdi-portrait-2

Women-leaders

Елена Масларова, Market Access Manager

1. Кой беше преломният момент в твоето професионално развитие, който те доведе до позицията, на която си днес?

Моето пътешествие във фарма индустрията е доста интересно. Преминах през различни позиции, попадах на  различни предизвикателства, впечатляващи ментори и постоянно запазвах любопитството си за нови и интересни срещи. До позицията „Market access manager“, на която съм днес, ме доведоха многото проблеми, които срещах в ежедневната си работа с аптеки и клиенти в предходната компания, за която работех. Имах големи разочарования от липсата на информираност, проактивност и слаба заинтересованост от страна на МА лидера за проблемите на търговския екип, който ръководех. Попадах често в много некомфортни ситуации и това беше основния импулс, който събуди в мен желание за тази позиция. Дълго време се стремях към тази роля, разбирайки колко важна част от процеса е. 

2. Какви ценности споделяш на работното си място?

Стремеж към промяна. Да срещам нови предизвикателства, да правя нещата по нов и интересен начин, да имам нови и различни отговорности. Всичко това вдъхва живот на работата, вдъхва смисъл и удоволствие. Като екип да сме гъвкави, изпреварващи, рискуващи и да излизаме лесно от зоната си на комфорт. Водещо е усещането за принадлежност и екипност. Радвам се и съм благодарна, че освен прекрасни колеги имам и страхотни приятели в AbbVie. Важно ми е и отношението, което имаме към клиентите и партньорите си. Доверието и създаването на трайни отношения, в които усещането за партниране са на предна линия.

3. Какво е за теб Справедливост, Равенство, Разнообразие и Приемане (Equity, Equality, Diversity & Inclusion)?

Всеки има право на глас и на мнение. Няма по-голямо богатство от срещата на различните хора, култури и вярвания. Справедливо е да се чувстваш свободен да споделяш, да искаш да правиш това, което мислиш за правилно. Толерантността води до приемане и показва отношението към различните. Различните хора и мислене водят до така желаната иновация и продуктивност.

4. Как виждаш ролята на жената лидер в днешния съвременен свят в AbbVie и в България?

Убедена съм, че истинското лидерство се крие в автентичността и ярката индивидуалност и не се определя от пол, възраст или позиция. Жените природно са по-емпатични и отворени в грижата към хората и съответно към екипите си, докато мъжете са по-прагматични и рационални. Предизвикателство пред жените лидери е да намерят баланс между целите на компанията и индивидуалните нужди на служителите. Виждам, че все по-често на стратегически позиции в AbbVie застават жени и това дава възможност те  да покажат своите качества и да отворят вратите за повече приемственост в добре утвърдения „мъжки свят“.

Емануела Симитчиева, Manager, Global Labeling Operations

1. Кой беше преломният момент в твоето професионално развитие, който те доведе до позицията, на която си днес? 

За мен това беше моментът, в който преди 7 години реших да напусна перспективната и сигурна позиция, която заемах по това време в компания от друга сфера, за да започна своето професионално развитие във фармацевтичния сектор.  Харесвах работата и колегите си, но като фармацевт по образование знаех, че това не е областта, в която искам да се развивам. Tогава поех риск, тъй като трябваше буквално да започна от нулата и всъщност неведнъж подлагах на съмнение решението си. Въпреки всички трудности и компромиси, към днешна дата смятам, че това беше най-правилният избор, който можех да направя за себе си, и благодарение на който стигнах до тук.

2. Какви ценности споделяш на работното си място?

Позицията ми е такава, че ежедневно работя с колеги от различни държави, отдели и на различни длъжности, което доста често налага да се адаптирам спрямо конкретната ситуацията и да проявявам гъвкавост. Работата в екип е ключова за постигане на устойчиви и дългосрочни резултати и вярвам, че за успешно и ползотворно сътрудничество е задължително на първо място да успееш да изградиш и да имаш доверие в екипа, с който работиш, да има открита и ясна комуникация, да проявяваш уважение и разбиране към мнението на другите. И не на последно място – позитивна нагласа, ангажираност и отговорност.  

3. Какво е за теб Справедливост, Равенство, Разнообразие и Приемане (Equity, Equality, Diversity & Inclusion)?

За мен това са основни човешки права и ценности, които би трябвало да са в основата не само на етичните корпоративни политики на всяка една компания, но най-вече част от личните моралните ценности на всеки един индивид поотделно. Дори исторически погледнато – нуждата от справедливост, равноправие и приемане са били в основата на повечето големи революции. Днес комплексната и глобална среда, в която работим и която до голяма част определя ежедневието ни, ни дава възможността да черпим и извличаме най-доброто от интелекта, приноса и идеите на хората, с които си сътрудничим. А разнообразието от религиозна, етническа, социална и расова принадлежност допринася за обогатяването ни като личности и разширяването на собствените ни хоризонти –  това неизменно включва равнопоставеност, баланс и приемственост.

Щастлива съм, че AbbVie е компания, която успява да създаде благоприятна и сигурна среда за служителите си, където всеки може ясно и открито да заяви мнението, желанията и целите си спрямо собствените си нужди и да получи индивидуална подкрепа за професионалното си развитие. 

4. Как виждаш ролята на жената лидер в днешния съвременен свят в AbbVie и в България?

Вярвам, че ролята на жените лидери става все по-комплексна и значима, тъй като освен отговорността, произтичаща от това да бъдеш лидер, те носят тежестта и отговорността да бъдат ролеви модели на поведение.  Жената лидер трябва да бъде многопластова, да умее да балансира и да притежава амбицията и желанието да разчупи стереотипите чрез откриване и внедряване на алтернативни и по-ефективни методи на работа, като в същото време насочва, мотивира и вдъхновява хората около себе си да разгърнат пълният си потенциал.  Имам удоволствието и привилегията да познавам и работя с изключителни жени лидери от различни професионални сфери всекидневно.  Те са целенасочени, с ясна визия за постигане на резултати, притежаващи огромен заряд, съвкупност от талант, способност, дисциплина и професионализъм.  Но това, което ги прави наистина успешни, e, че осъзнават значимостта на колективния успех – ръководят чрез емпатия, разбиране, съпричастност и лично отношение, което е в основата на създаването на  силни и високоефективни екипи.

Бодра смяна

На 27 януари 2021 г. Медицинският отдел на АбВи се разрасна с още един член. Нашата колежка Ивона стана майка на Виктория. Младата госпожица е само на 7 месеца, но от сега е ясно, че ще бъде голяма красавица и ще разбие не едно и две мъжки сърца.

Нови колеги

Светослава Петрова,

Senior Regulatory Affairs Specialist

Защо решихте да започнете в АбВи?

 • Заради портфолиото на компанията – АбВи е една от водещите компании в света в сферата на биологичните лекарства, които от своя страна допринесоха за подобряване на лечението на пациенти с множество тежки заболявания.
 • За да разширя и усъвършенствам професионалните си знания и умения.
Ако искате да научите още интересни неща за Светла, вижте видеото:
l

Съвети за родители

15 септември е емоционален ден както за детето, така и за цялото семейство

Ще предложим някои съвети на родителите, които също усещат вълненията на първия учебен ден:

 1. Пригответе всичко предварително. Направете план за покупките, разграфете деня и пригответе закуска по-рано.
 2. Купете по-рано необходимите пособия, особено когато става въпрос за първолак. Отидете заедно на шопинг, за да осигурите всичко, преди училището да започне. Да имат хубави и качествени комплекти за училище мотивира децата да учат по-добре. Така всички ще са спокойни и ще знаете точно каква част от бюджета ще бъде отделена.
 3. Изберете заедно дрехите за училище. Децата обичат времето, прекарано с родителите си. Понякога първият учебен ден ги плаши, защото мислят, че ще се отдалечат от семейството си. Изберете техния аутфит и бъдете част от техния ден!
 4. Проверете дали училището, в което учи детето, има специални противоепидемични мерки, какво точно се изисква и т.н.
 5. В самия ден бъдете заедно с детето. Осигурете му необходимите маска, предпазни средства във връзка с Ковид ситуацията, и го закарайте до училище. Ако трябва, помолете за един ден отпуск от работа, за да посветите времето си на малкия ученик.
p

Актуална информация за COVID-19

?>>>>>

texr text text

texr text text

agsdi-coffee-2

Как да се справим със стреса, причинен от връщането в офиса след лятото

Според някои от последните проучвания на обществено мнение, над 60 процента от хората, които са работили от вкъщи, не биха искали да се връщат в офис среда.

След безгрижното лято, вероятно тези числа са още по-високи. Подбрахме съвети за онези от вас, за които стресът на работното място, особено след летния отпуск, е ежедневие.

laptop icon   При възможност, проведете няколко срещи онлайн преди да се върнете в офиса. Това ще свали напрежението и ще ви направи по-спокойни за срещата с колегите.

 location icon  Всички искат да са на почивка възможно най-дълго. Все пак, върнете се в града поне 2-3 дни по-рано това ще ви върне в ежедневието и преходът ще е по-плавен. 

gift heart icon След връщането в офиса, поставете на бюрото си сувенир от пътуването, така ще сте още малко в отпускарско настроение.

calendar heart icon Ако не сте го направили преди отпуска, планирайте през първия ден на работа. Направете план за следващите дни и разпределете натрупаните задължения.

people icon   Споделяйте с колегите си, дори и с мениджърите. Вероятността част от тях да се чувстват по същия начин е голяма.

message iconАко нито един от изброените съвети не помага, планирайте следващата почивка. Това ще ви зареди, удовлетвори и мотивира!

Healthcare trends 2021

2020 година постави на пауза индустрии, бизнеси, технологии и животът като цяло. Здравният сектор мина на преден план, очакванията към него главоломно нараснаха с тревожно бързи темпове. И той, здравният сектор, нямаше как да остане статичен. Какви са тенденциите в сферата на здравеопазването, какво мислят лидерите в healthcare-сектора, кои са критичните области, събитията и политиките, които ще повлияят на екосистемата на здравеопазването – четете тук:

Дигитално здравеопазване – въпрос на трансформация

След 2020 г. светът заживя оцветен в пандемия – в червена, оранжева или зелена от COVID-19 зона. Социалното дистанциране донесе виртуално израстване. Възходът на технологиите и изкуственият интелект (AI= artificial intelligence) се използват навсякъде – от домакинството до автомобилния бранш – и беше въпрос на време за ускорен възход и в медицината. Телемедицината и виртуалните консултации донесоха опасения за поверителността на данните и съхранението на чувствителна информация, но по-бързите решения в областта на здравеопазването дадоха превес на незабавния лесен преглед, спестиха време и ресурси, ускориха вземането на решения за засегнатите пациенти. Този подход вече не е фантазия, а е в процес на разгръщане – отчасти дори в България. В Националната здравна служба на Обединеното кралство (NHS) например, отделът, отговарящ за наличността от кръв и кръвни продукти и техния транспорт, използва AI, за да прогнозира колко кръвна плазма е необходима. А болниците на University College London (UCLH) използват инструмент, който прогнозира риска от изпуснатите часове за преглед. CognitiveRx пък предвижда възможните нарушения във веригата на доставки на лекарства и така помага на болниците да планират запасите си.

Възход на телездравето

Пандемията постави предизвикателства, но от тях се родиха възможности. COVID-19 форсира обменът на данни и доставчиците на софтуерни системи трябваше да предложат иновации. Милиарди хора бяха блокирани, а при нужда спасителна се оказа телемедицината. С глобалното внедряване на 5G технологията и променящите се изисквания на пациентите през 2021 г. се наблюдава огромен скок в телездравето, предоставящо достъп до здравеопазване по икономически ефективен и социално дистанциран начин. В Китай имат за цел да включат поне 70% от своите близо 1,4 милиарда граждани в програмата си за телемедицина до 2022 г., страни като Обединените арабски емирства и Сингапур въвеждат регламенти в подкрепа на този нарастващ подход. Съединените щати също отбелязват ръст в преминаването към телездраве – все повече частни здравни застрахователи в САЩ позволяват възстановяване на разходите за телемедицина.

Прогнозата на данните и виртуалната грижа  

Въпреки голямата предпазливост относно начина, по който се използват техните данни, много пациенти са все по-отворени за идеята да се използват личните им данни за медицински прогнози. Какво имаме предвид? Въпреки проблемите с поверителността на Facebook, потребители дадоха съгласие на Penn Medicine и Stony Brook University да имат достъп до техните публикации. Те бяха използвани за прогнозиране на над 21 състояния, включително диабет, депресия и тревожност, тъй като изследователите използваха езика/писмената им реч за „моделиране“ и прогнозиране на заболявания. По подобен начин в Обединеното кралство King’s College London създаде приложението Covid Symptom Study. С данните на над 4 милиона британци, предоставящи ежедневна информация за това как се чувстват, създателите на приложението помогнаха за разкриването на шест различни „типа“ на вируса.

Да поемем здравето си в свои ръце  

Дните на сляпо следване на лекарските съвети отминаха. Интернет и социалните мрежи започнаха този процес, пандемията го довърши. Съвременният пациент е не само добре информиран, но и разполага с богата информация на клик разстояние. Домашни тестове, устройства за домашно приложение и мобилни лаборатории превърнаха овластения с информация пациент в стратег на собственото си здраве, изискващ по-добри, по-бързи и по-ефективни услуги, по възможност извън стените на болничната стая.

Спад на раждаемостта, ръст на теглото

Данните все още са противоречиви – някои приписват на пандемията от 2020-2021 г. бейби-бум, докато други отчитат тенденция на спад при новородените. Ниската раждаемост на места е резултат на многото неизвестни и на икономически затруднения, породени от COVID-кризата. За разлика от разждаемостта, скорошно проучване на Американската психологическа асоциация показва, че 61% от възрастните там съобщават, че са имали нежелани промени в теглото от началото на пандемията. Процентът на засегнати от затлъстяване се покачва и през 2021 г., успоредно с това се увеличават и търсещите медицинска терапия за хранене и консултиране при затлъстяване.

Новото нормално – психичното здраве под прицел

2020 и 2021 г. поставиха човечеството под огромен стрес. Година в социална изолация, икономически трудности и цялостна несигурност доведоха до увеличаване на психичните разстройства като тревожност и депресия, тежък стрес, разстройства на адаптацията и др. Според данни от САЩ тревожните диагнози са се увеличили с близо 12%, а депресията – с над 4% през 2020 г. Единственото успокояващо в случая е, че се засилва тенденцията хората да бъдат открити и да търсят грижи и помощ при психичен проблем, особено на фона на обичайното до момента стигматизиране на тези пациенти. Тенденция, която ще продължи да се разгръща и попада в орбитата на психичното здраве, е прегарянето, особено при специалистите по здравни грижи.

agsdi-calendar

Календар на културните събития – септември-декември

Не забравяйте културните събития и след края на ваканцията! Тук ще откриете част от събитията, които не бива да пропускате до края на 2021 година.

 1. Летният фестивал на София Sofia Summer Fest продължава и през септември! Още на 01.09 можете да се насладите на концерта на Михаела Филева и Максим Ешкенази, на 12.09 – на „Акага“, а на 20.09 страхотният концерт на Хилда Казасян „Да послушаме кино“, заедно с Плевенската филхармония. И още много!
 1. Изключителният нежен глас на Любо Киров ще разтърси Арена Армеец на 26.10. Не го пропускайте!
 2. Великолепната цигулка на Васко Василев ще звучи в Националния дворец на културата на 20.10. Непременно си доставете и това удоволствие.
 3. Ако сте на морето през септември, можете да се насладите на пясъчен град от фигури. Той е разположен на площ от пет декара на територията на бургаския парк „Езеро“, в непосредствена близост до морския бряг. За причудливите модели ежегодно се използва над 2500 тона пясък. Специално осветление допълва чара на уникалния пясъчен град вечерно време.
 1. През септември все още можете да посетите и Аполония 2021 в Созопол. Изберете български филм и се забавлявайте в края на лятото!
agsdi-cat-2

За забавление

……………………

texr text text

texr text text

X