Newsletter AbbVie

И това ще мине

Помагаме си и се държим заедно

Привет скъпи колеги,

Минаваме през безпрецедентно изпитание – за живота, обществото и работата ни. Свидетели сме на противоречиви действия, разделени мнения и липса на съгласие

В тази трудна ситуация думите и вярванията ни имат все по-малко значeние – ние сме различни и трябва да приемем различията си. Единствено действията и отношението ни един към друг са важни – разбиране, съпричастност, уважение, подкрепа, търпение. Един към друг. В нашия малък АбВи България свят. Абсолютната увереност, че всеки от нас стои зад гърба на колегата си и колега стои зад неговия гръб. Помагаме си и се държим заедно.

Изпитанието ще премине. Със сигурност всеки от нас ще е по-силен и по-мъдър след него. Вярвам, че ще сме много по-силни и по-мъдри и като екип. И при много по-малки изпитания, ние сме реагирали по-бързо и по-адекватно от други компании, което акумулира предимство, позволяващо ни да сме лидери в областите, в които работим. И след тази криза ще е така!

Пазете се, бъдете здрави и силни, стойте заедно.

Кирил Николчев
Генерален Мениджър, АбВи БългарияГЛЪТКА ВЪЗДУХ

Музиката лекува. Как примабалерина с Алцхаймер си припомни коя е, чувайки „Лебедово езеро“


Magic: Италианският премиер обеща на децата, че ще дойде Дядо Коледа

Едно италианско дете помоли с писмо премиера да не поставя под карантина Дядо Коледа. „Дядо Коледа носи маска и може да пътува из целия свят с разрешение за придвижване в условията на пандемия“, написа италианският премиер Джозепе Конте във Фейсбук, за да успокои децата за предстоящите празници.

Премиерът подкани детето да постави под елхата освен топло мляко и бисквити и флакон с дезинфекциращ гел. „В твоето писъмце до Дядо Коледа няма нужда да му казваш, че си бил много послушен, защото аз вече му го подшушнах. Разбрах, че си поискал от него да прогони и коронавируса. Това е добре, но не забравяй да си поискаш и още подаръци!“, написа премиерът.


ПОСВЕТИ СЕ НА ДОБРОТО

Да изгоним пандемията от ума си с 27 спонтанни акта на добрина!

JCI

Психическото здраве е тема, която все по-често се обсъжда в ситуацията на пандемия, но на която е трудно да се обърне истинско внимание. Това не означава, че човек трябва „да се спасява поединично“. Можем да си помогнем взаимно, като споделим проблемите си, направим нещо добро, като зарадваме близък. Защото пандемията, преди да е влязла в дома ни, влиза в ума ни. И понякога остава там по-дълго от необходимото.
Предлагаме ти списък с малки актове на добрина. Опитай всеки ден да правиш по нещо от листа. Добави свои и сподели хрумванията си с близките си хора или колегите:

 1. Обади се на приятел, с когото не си говорил отдавна. (Това може да е трудно, защото в началото ще е неловко и няма да има какво да си кажете, но бързо ще разчупите ледовете.)
 2. Кажи на член от семейството си колко много го обичаш и цениш. (Това също може да е трудно, защото не всеки говори лесно за чувствата си.)
 3. Направи чай или кафе (а защо не и горещ шоколад!) за някой, с когото живееш.
 4. Ако живееш сам, уреди си виртуална среща с някого и пийте чай/кафе/шоколад заедно!
 5. Гледай филм с приятел – пуснете си един и същи филм и го гледайте „заедно“ чрез видео връзка. Така ще можете да обсъждате интересните моменти. Може дори да си направите пуканки!
 6. Помогни в домакинството – никой не обича да мие чинии или да изхвърля боклука, но ако винаги го прави някой друг, отмени го – просто така, без причина. Ще бъде страхотна изненада!
 7. Kажи на някого защо си благодарен, че е част от живота ти. Кажи на някого, че се гордееш с него и му обясни причините за това. Изпрати съобщение с мотивиращо послание на близък. А защо не някой виц или шега? Ок, 2020 година е – изпрати им меме.
 8. Изпрати снимка/клипче на сладко животно на приятел – това винаги помага!
 9. Помисли за близък или съсед, който се чувства изолиран или самотен и му остави бележка, послание или поговори с него, дори да е през вратата или по телефона.
 10. Дари пари (може да е съвсем малка сума) на благотворителна организация или кауза, в която вярваш.
 11. Похвали колега за добре свършена работа.
 12. И като казахме колега, питай колегите си как са – извън работата, как са семействата им.
 13. Ако работиш от вкъщи, организирай видео обяд с колеги, с които по принцип хапвате заедно в офиса.
 14. Дари хранителни продукти на хранителна банка.
 15. Сподели твое умение с приятел! Дали ще са уроци по език, китара, графичен дизайн, креативно писане, рисуване, готвене или как да си зашие чорапа – сега е моментът да споделяме уменията си и да умеем повече!
 16. Предложи да изпратиш храна на приятел. Или помогни такава да достигне до човек в нужда.
 17. Напиши мил коментар под нечий пост в социалните мрежи. И се опитай да НЕ хейтваш в коменар, дори много да искаш.
 18. Остави позитивно ревю на бизнес, от който си доволен – в момента това наистина е важно.
 19. Подкрепи местния магазин/ресторант/кафене с покупка.
 20. Направи комплимент на непознат.
 21. Пусни някой пред теб на опашката или на светофара, дори да бързаш. Най-вече като бързаш. И се запитай – бързаш ли наистина и за къде?
 22. Дари кръв! Или кръвна плазма, ако вече си прекарал вируса.
 23. Залепи позитивни послания на огледалата вкъщи.
 24. Дай на някой вкъщи последното парче шоколад. По-голям акт на добрина не знам може ли да има, предвид усилието на волята, което коства!
 25. Продай нещо излишно, което не ползваш и дари приходите.
 26. Направи си „buy nothing day“ всяка седмица (или всеки месец) – това ще бъде акт на добрина към теб самия и към портфейла ти! И пирон в ковчега на консуматорството!
 27. НЕ използвай фразата „GOOD VIBES ONLY“ – може това да е непопулярно мнение, но тя не само че не помага, но и твърди, че човек не иска никаква негативност около себе си.

Всички имаме право на емоциите си и те невинаги са позитивни, но винаги са валидни. Помни го, когато някой ти споделя проблемите си.


ИНОВАЦИИ

Иновациите в медицината за 2020

innovation

Ултразвук в джобен размер, които са 50 пъти по-евтини от оборудването в болниците (свързан с телефона Ви). Виртуална реалност, която ускорява възстановяването в рехабилитационния център. Изкуствен интелект с най-висока прецизност при откриване на белодробни тумори. Това са само част от иновациите, които трансформират медицината със стремглави темпове. Никой не може да предскаже бъдещето, но от изобретенията и концепции по-долу получаваме бегла идея какво крият идните години в медицината и здравеопазването.

Дейвид Абни: Доставка на лекарства с дрон

От март UPS провежда пробна програма, наречена Flight Forward, с автономни дронове за доставка на кръвни и тъканни проби, между два филиала на болница в Роли, Северна Каролина, разположени на 140 метра един от друг. Бегач може да измине разстоянието почти толкова бързо, колкото безпилотните устройства, но доказателството за смисъла на концепцията е, че компанията получи зелена светлина да покрие 20 болници в САЩ през следващите две години. „Очакваме UPS Flight Forward един ден да бъде много важна част от нашата компания“, казва директорът на UPS Дейвид Абни. Чрез новата услуга ще се траспортират проби от урина, кръв и тъкани, лекарства и сакове за кръвопреливане. UPS не е сам при пионерските доставки по въздух. Wing, подразделение на Google Alphabet, получи одобрение за доставки както за Walgreens, така и за FedEx. А в Гана и Руанда безпилотни летателни апарати на стартиращата компания от Силициевата долина Zipline, вече доставят медицински материали в селските райони.

Кристине Лемке: Най-големите големи данни

От 7,5 милиарда души десетки милиони проследяват здравето си с преносими устройства – от смарт часовници до традиционни апарати за кръвно. Ако имаше начин да се обобщят всички тези данни дори от няколко милиона от нас анонимно, но с възможност за търсене, медицинските изследователи щяха да имат мощен инструмент за разработване на лекарства, изследвания на начина на живот и др. Базираната в Калифорния компания Big Data Evidation разработи точно такъв инструмент, с информация от 3 милиона доброволци, предоставящи трилиони точки от данни. Evidation партнира с производители на лекарства като Санофи и Ели Лили, за да анализира тези данни. В резултат има десетки рецензирани проучвания по теми, вариращи от сън до когнитивно-здравни модели. Основателят на Evidation Кристине Лемке, работи по още един проект – как новите технологии могат ефективно да измерват хроничната болка и за нея това е нещо лично. Лемке страда от рядко генетично заболяване, което причинява постоянни болки в гърба.

Дъг Мелтън: Стволовите клетки – лек за диабета

Диабет тип 1 засяга 1,25 милиона американци. Двама от тях привлекли вниманието на биолога от Харвард Дъг Мелтън: дъщеря му Ема и синът му Сам. Мелтън прилага различен подход на лечение: използване на стволови клетки за създаване на заместващи бета клетки, които произвеждат инсулин. Той започва работата преди повече от 10 години, когато изследванията на стволовите клетки пораждаха надежди и противоречия. През 2014 г. той основава Semma Therapeutics (името произлиза от Сам и Ема) за разработване на технологията, а това лято компанията бе придобита от Vertex Pharmaceuticals за 950 милиона долара. Компанията е създала малко имплантируемо устройство, което съхранява милиони заместващи бета клетки, пропускайки глюкоза и инсулин, но задържайки имунните клетки навън. „Ако това действа както при хората, така и при животните, възможно е хората да не стават диабетици“, казва Мелтън. „Те ще се хранят и ще живеят като тези от нас, които не са.“

JCI

Чалрз Тейлър: 3-D цифрови сърца

При значителен брой хора със съмнения за сърдечни проблеми е необходима инвазивна катетеризация при диагностициране на запушени или стеснени артерии. След това лекарите трябва да изберат най-добрия метод за подобряване на притока на кръв от няколко възможности, включително балонна ангиопластика и стентиране. Чарлз Тейлър, бивш професор от Станфорд, стартира Heart Flow, в помощ на пациентите, за да избегнат инвазивни диагностични процедури и да подобри резултатите от лечението. Системата на компанията създава персонализирани триизмерни модели, които могат да се въртят и увеличават, така че лекарите да симулират различни подходи на мониторите. В някои случаи това може да помогне да се избегнат изцяло инвазивните процедури. „Добавяйки HeartFlow към ресурсите ни за диагностициране на стабилна коронарна болест, ние сме в състояние да осигурим на пациентите по-добри грижи, докато оценяваме риска“, казва кардиолог от университета Duke Manesh Patel на годишната среща на Американския колеж по кардиология през март.


ЗНАЕХТЕ ЛИ, ЧЕ…

„Знаехте ли, че…“

1 | Гроздето гори в микровълновата печка

Още през 2011 г. физик от Университета в Сидни придоби огромна популярност, след като сложи грозде в микровълновата фурна и засне огненото му шоу. И колкото и да е странно, учените не можеха да обяснят явлението доскоро. Изследване от март 2019 г. съобщава, че огнената плодова топка възниква в резултат на свободните електрони и йони, които се струпват на едно място и да образуват плазма, когато гроздето се нагрее.

2 | McDonald’s са създатели на дъвка с вкус на броколи

McDonald’s винаги се стреми да пуска нови продукти за своите клиенти. И очевидно някои са по-успешни от други. Но дъвките с вкус на броколи, които веригата за бързо хранене разработи през 2014 г. като по-вкусна версия на ментовите дъвки за децата, претърпяха тотален провал. Дон Томпсън, изпълнителен директор на McDonald’s, признава, че децата са били силно смутени от вкуса на новите им дъвки.

3 | Омарите имат прозрачна кръв.

Повечето от нас добре знаят, че черупките на омарите променят цвета си, когато се нагряват (в тенджера с вряща вода например). Но кръвта на морските същества също е интригуваща. Кръвта от омара е прозрачна и става синя, когато е в контакт с кислород.

5 | Първата стока, продадена в eBay е счупен е лазерен показалец

Всеки клиент е ценен. За щастие клиентът Марк Фрейзър очевидно не е бил наясно с факта, че е получил счупен лазерен показалец, когато го е купил за 14,83 ЩД от основателя на eBay Пиер Омидяр през 1995 г.


НАЙ-ЗНАЧИМИТЕ ОТКРИТИЯ В…

6 от най-големите фармакологични открития в медицината

ПЕНИЦИЛИН Открит през: 1928 г.

Пеницилинът е един от най-известните антибиотици, чието откритие е плод на случайността. Професор Александър Флеминг осъзнава действието му, докато чисти лабораторията си. Д-р Тревор Стоун, Декан на фармацевтичния факултет в Университета в Глазгоу, казва, че без пеницилин „75% от населението на Земята не би го имало в момента, защото техните родители и баби и дядовци щяха да са станали жертва на инфекции“.

ИНСУЛИН Открит през: 1982 г.

Смята се, че 10-15% от страдащите от диабет са инсулинозависими. За съжаление, все по-често болестта се диагностицира при деца под пет години. Без това откритие милиони щяха да загинат.

ПРОТИВОЗАЧАТЪЧНИ ТАБЛЕТКИ Открити през: 1950 г. Одобрени от FDA през 1960 г.

Когато се приемат правилно, противозачатъчните са 99,9% ефективни. Освен за контрола на раждаемостта, таблетките повлияват и редица медицински състояния като поликистозни яйчници, ендометриоза, акне и тежки менструални спазми.

ВАКСИНА ПРОТИВ ПОЛИОМИЕЛИТ Откритa през: 1953 г.

Двете ваксини срещу полиомиелит намаляват броя на случаите от 350 000 през 1988 г. до само 37 през 2016 г. Децата на възраст под пет години са най-застрашени от развитие на полиомиелит, но полиомиелитната ваксина може да защити детето за цял живот. Унищожаването на полиомиелита от лицето на Земята е съвсем близо според Стратегическия план за ликвидиране на полиомиелита.

ВАКСИНА СРЕЩУ ВАРИОЛА Откритa през: 1796 г.

Благодарение на програма за ваксинация на Световната здравна организация (СЗО), едрата шарка беше елиминирана. Последният известен случай на едра шарка е през 1977 г. в Сомалия. Изчислено е, че до 500 милиона смъртни случая са причинени от едра шарка и дори през 18 век всяко десето дете, родено в Швеция и Франция, умира от едра шарка. Малки количества от вируса се пазят за медицински цели в изследователски лаборатории в Атланта, Джорджия и Русия.

АСПИРИН Открит през: 1897 г., търгуван от 1899 г.

Аспиринът облекчава болката повече от 100 години. Прилага се срещу треска, възпаления и предотвратява инфаркт. Първо е бил прахообразно лекарство, а таблетките аспирин са произведени за първи път през 1915 г. Може ли аспиринът да намали риска от рак? Да, според някои изследвания той може да намали риска от рак на стомаха, езофагуса, белия дроб, панкреаса, простата, дебелото черво.


ЗАСМЕЙ СЕ

(https://youtu.be/ysbn2RiOFjU)

X