И това ще мине

AbbVie GOAL SETTING

KISS = Keep – Improve – Stop – Start

ГОДИНАТА В РЕВЮ

AbbVie GOAL SETTING

ПОСВЕТИ СЕ НА ДОБРОТО

ГЛЪТКА ВЪЗДУХ

ЗНАЕХТЕ ЛИ, ЧЕ…

ИНОВАЦИИ

ЗАСМЕЙ СЕ

AbbVie GOAL SETTING

Интервю с финансовия директор

Интервю с финансовия фиректор – чакаме го

KISS = Keep – Improve – Stop – Start

Рубрика със служителите на AbbVie – чака текстовете

ГОДИНАТА В РЕВЮ

Заповядайте на кратка литературна обиколка из книжните предпочитания за 2020 г., за да разберете кои са най-продаваните книги на 30 български издателства. Приятно четене с пожелание за креативна и смислена 2021.

Още четете ТУK.

Предстоят 12 месеца, пълни с възможности да прочетете следващата си любима книга или да откриете нов завладяващ автор. В края на 2020-а от екипа на „Аз чета“ попитаха българските издатели коя книга е най-очаквана за 2021 г.

Още четете ТУK.

2020 година не беше добра и за киното – голяма част от очакваните заглавия бяха отложени за по-добри времена. Затова 2021 г. се очертава да е богата на вълнуващи филмови продукции – списъкът за годината набъбна значително с отлагането на редица потенциални блокбъстъри от миналото лято. В колекцията ще видите 21 филма от екшъни и научна фантастика до комедии и филми за цялото семейство.

Още четете ТУK.

Не искаме да ви разочароваме, но отговорът е НИКАК.

Не можете да отслабнете след празниците, защото в България те се прескачат и след единия веднага следва друг, а ако има разстояние, то е прекалено кратко. Точно човек свикне да не закусва със сарми и щрудел и станало пролет. Отвсякъде започват да те обстрелват с козунаци, а докато се научиш да ги отбягваш и да не ти влизат в устата, вече е станало време да се съблечеш по бански на плажа. Това не означава, че до края на живота си ще растем под напора на пълнени чушки и мусака.  

Отчаянието кара човек да вижда пътя осеян единствено с пържени кюфтета, но ето няколко непопулярни и  прости стъпки за изваяно тяло ТУК.

ПОСВЕТИ СЕ НА ДОБРОТО

Медицинският персонал на лечебното заведение изненада заразена с коронавирус пациентка с торта и свещи за 64-я ѝ рожден ден. Добрата новина е, че благодарение на грижите им няколко дни по-късно тя е напуснала болницата.

Още четете ТУK.

Художникът Силвио Ирили рисува стените на детските отделения в болници, за да направи малко по-приятен престоя на малките пациенти в тях. Докоснати от таланта му, болничните стени се превръщат в магически картини, а отделенията – в приказни галерии.

Още четете ТУK.

ГЛЪТКА ВЪЗДУХ

Най-мащабната стрийминг платформа за българско кино и театър GLEDAM.BG стартира на 21 декември 2020 г. Тя събира на едно място български заглавия от преди и след 1989 г. Желаещите да се насладят на богатата колекция от българско кино и театър могат да избират между месечен, годишен абонамент или гледане на отделни заглавия.

Теодор Ушев е най-влиятелният режисьор на късометражна анимация в света за последните 25 години според Animac.  Той е класиран начело в допитване до водещи критици, журналисти, куратори и фестивални директори. 

ЗНАЕХТЕ ЛИ, ЧЕ…

Прогрес в борбата с малария

Смъртността от малария е достигнала най-ниското ниво в исторически план по информация от Световната здравна организация. Отбелязан е спад от почти 60% през последните две десетилетия. Между 2000 г. и 2019 г. в световен мащаб са предотвратени 1,5 млрд. случая и 7,6 милиона смъртни случая от малария.

Най-голямото почистване на Тихия океан

През 2020 г. се случи и най-голямото почистване на Тихия океан. Организацията Ocean Voyages постави нов световен рекорд за най-голямо почистване на The Great Pacific Garbage Patch в историята до момента, а резултатът – 103 тона боклук са премахнати от дълбоките води.

Момичетата имат по-голям достъп до образование

ЮНЕСКО разкрива огромния напредък в посока „достъп до образование“ за последните 25 години в световен мащаб. От 1995 г. до 2020 г. процентът на записаните в училище момичета се е увеличил от 73 на 89. Над 180 милиона повече момичета са записани в основно и средно училище през 2018 г. в сравнение с 1995 г., което е 58% скок при момичетата, записани в средно училище.

Изобретихме първото 3D око

През юни 2020 г. на бял свят се появи първото в света сферично изкуствено око с 3D ретина. Тази иновация ще осигури нова надежда за пациенти, които имат зрителни увреждания. Международният екип, който разработи окото, казва, че възможностите му са по-добри от съществуващите бионични очи и в някои случаи дори надхвърлят тези на човешкото око.

Още четете  ТУК.

ИНОВАЦИИ

Гитанджали Рао е първото „Дете на годината“ на сп. TIME. Макар да е само на 15 г., Гитанджали използва науката и технологиите в търсене на решения на проблеми като замърсена питейна вода и кибертормоз, както и води работилници по иновации за ученици. Четиримата подгласници на Гитанджали, които са на възраст от 10 до 16 г., също впечатляват със своите идеи, инициативност и смелост.

Още четете ТУК..

ЗАСМЕЙ СЕ