БЮЛЕТИН #5

After the storm

agsdi-portrait-2

Women-leaders

agsdi-alarm-2

HR Thoughts

AbbVie in Motion

agsdi-hospital

COV*acation time

agsdi-message

Farewell letter

agsdi-people

Новите служители

agsdi-portrait-2

Women-leaders

София Велкова, Associate Regulatory Director

1. Кой беше преломният момент в твоето професионално развитие, който те доведе до позицията, на която си днес?

Беше дълъг път на самоосъзнаване и печелене на вътрешни борби, но превратното се случи, когато започнах да усещам и съответно излъчвам задоволство и ведрост от нещата, които правя, да извличам максимума от ежедневните моменти, да мога да развивам себе си от малките предивикателства, да обичам заобикалящата ме среда. Когато спрях да усещам гняв. Когато се отървах от натрапчивото усещане, че заслужавам повече (хихи, какъв жалък капан 😊).

2. Какви ценности споделяш на работното си място?

Същите, които имам и в личното си време – искреност, откритост, лоялност, да не съдя хората, изслушване, разбиране.

3. Какво е за теб Справедливост, Равенство, Разнообразие и Приемане (Equity, Equality, Diversity & Inclusion)?

Част от философията на мъдрите и истински хора.

4. Как виждаш ролята на жената лидер в днешния съвременен свят в АбВи и в България?

Силният лидер в днешния свят, независимо жена или мъж, е енергичен, любопитен, компетентен, искрен и съответно уязвим, открит и с поглед към бъдещето. Ролята на един лидер е да открива и структурира въодушевлението и потенциала на хората, да ги трансформира във въртящо се колело от опити, провали и успехи.

Мария Ахчийска, Regulatory Affairs Manager

1. Кой беше преломният момент в твоето професионално развитие, който те доведе до позицията, на която си днес? 

Специално за позицията, на която съм в момента не бих го нарекла преломен момент, а възможност, която ми беше дадена и от която се възползвах, за да разширя познанията си и да придобия опит в друга област от фармацевтичната индустрия. Повече от 15 години инвестирах, придобивайки знания и опит в една от най-предизвикателните в днешно време области от фарма бизнеса, а именно достъпа до пазара. Да приемеш предизвикателството и да се впуснеш в нова и до голяма степен непозната област беше трудно решение, но аз го направих, защото обичам промените и не се притеснявам да започвам нови начинания.

2. Какви ценности споделяш на работното си място?

Не само на работното място, но и в живота винаги се старая да бъда честна, каквото и да ми струва това.

3. Какво е за теб Справедливост, Равенство, Разнообразие и Приемане (Equity, Equality, Diversity & Inclusion)?

Чели ли сте народната приказка за Хитър Петър „Уважение на дрехите“? В нея има една много популярна за българите мисъл на Хитър Петър „Хората по дрехите посрещат, а по ума изпращат!“, която напълно споделям. Въпреки че в нашата природа е заложено да си изграждаме мнение за хората, преди да сме ги опознали, през годините съм се убедила, че много често „първото впечатление“ лъже и е необходимо да дадеш възможност и да опознаеш даден човек, за да си изградиш мнение за него.

4. Как виждаш ролята на жената лидер в днешния съвременен свят в АбВи и в България?

За моя радост все повече се увеличава броят на жените лидери в българския бизнес. Според мен добрият лидер, независимо дали е мъж или жена, трябва да притежава определени качества като отговорност към работата и екипа си, честност, признателност, уважение. Необходимо е лидерът да задава ясни цели на екипа си, да подкрепя и окуражава хората, с които работи, да създава среда и отношение, така че екипът да дава най-доброто от себе си за постигане на общите цели.

agsdi-alarm-2

HR Thoughts

(Виртуални) срещи около … диспенсeра за вода

Непринудените разговори, сладките приказки или приятелското бъбрене около диспенсера за вода (water coolers) са станали нарицателно име за времето, през което служителите си почиват и общуват помежду си в общи помещения в офиса, където обикновено има кафе машина, диспенсер за вода, хладилник.

Tова е възможност за всеки да се освободи от ежедневното напрежението и стрес, като разговаря за приятни неща като хоби, лични интереси, преживявания и всякакви други забавни теми, които не са свързани с работата.

Някои мениджъри обаче смятат, че „разговорите около диспенсера за вода“ намаляват продуктивността на работното място. А вие какво мислите?

Aко все пак продължавате да се питате защо тези срещи са важни, ето ви няколко причини:

 • Изграждат културата на една компания
 • Изваждат хората от обичайната им работна ситуация
 • Влияят върху задържането и ангажираността на служителите
 • Осигуряват време за непринудени разговори с мениджмънта
 • Подобряват сътрудничеството между колегите
 • Подобряват и продуктивността
 • Създават по-здрава работна среда
 • Провокират страхотни идеи и решения
 • Събират хора от различни отдели/събират хора, които работят отдалечено

В днешния дигитален свят и социалното дистанциране, наложено от Covid-19 пандемията, се налага превръщането на физическите “срещи около диспенсeра за вода” във виртуални (virtual water coolers). Ето няколко лесни идеи:

 • Групови чатове
 • Неформални екипни почивки
 • Виртуални тиймбилдинг активности
 • Виртуални “Happy Hours”- не непременно с алкохол 😊
 • Създаване на виртуални клубове по интереси

Повече интересна и полезна информация за виртуалните „срещи около диспенсера“ може да намерите ТУК.

 

Статията е подготвена от Вержиния Ангелушева, HR Manager

AbbVie in Motion

AbbVie Vitality

Гориво за издръжливост

Всички ние трябва да консумираме висококачествени хранителни вещества през целия ден, за да се чувстваме добре и за да имаме енергия. Колкото по-висока производителност обаче изискваме от тялото си, толкова повече трябва да мислим за диетата си. Ако ще правите дълъг тренировъчен пробег, интензивно каране на колело  или тренировка по тенис, това, с което се храните, може да окаже голямо влияние върху това как се чувствате и какво постигате.

Eто какво Ви е необходимо, за да има максимална полза от усилията ви.

Abbvie Vitality

Гориво за издръжливост

Всички ние трябва да консумираме висококачествените хранителни вещества през целия ден, за да се чувстваме добре и да имаме енергия. Колкото по-висока производителност обаче изискваме от тялото си, толкова повече трябва да мислим за диетата си. Ако ще правите дълъг тренировъчен пробег, интензивно каране на колело  или тренировка по тенис, това, с което се храните, може да окаже голямо влияние върху това как се чувствате и какво постигате.

Eто какво Ви е необходимо, за да имате максимална полза за усилията си.

Какво да хапнем преди тренировка

Ако сте приели добре балансирано хранене два часа преди физическа активност, то вие сте напълно готови за тренировка.

Минали са повече от два часа от последното ви хранене или тренировка рано сутрин?

Хапнете нещо леко (около 200 калории) с ниско съдържание на фибри на основата на арбохидрати с ниско съдържание на протеин – около 45 минути преди да започнете да тренирате.

🍲 Кисело мляко с плодове или парче препечен хляб с масло от ядки е чудесен избор.

Храненето преди тренировка има следните 3 задачи:

1. Дава гориво и енерегия за тренировката

2. Минимизира мускулната увреда и максимизира адаптирането към натоварването

3. Осигурява добро физическо и психическо усещане по време на тренировката

Какво да приемаме по време на тренировка

Приемът на калории по време на тренировка обикновено не е необходим освен ако не правите дълга сесия (90-минутно или по-дълго бягане, 2-3 часово каране на колело, 3-часов тенис мач и т.н.). Не забравяйте, че запасите ви от гликоген са ограничени така че основната цел на храненето при по-дълги или по-интензивни упражнения е да поддържате стабилна кръвната си захар.

Колко ви е необходимо ще зависи от вашето състояние, продължителност и интензивност на тренировката, дали сте мъж или жена. Например, ако излизате на 3-часова разходка с колело с умерена интензивност можете да мислите за 200 калории на час, ако тежите 70 кг.

Експертите препоръчват включването на 3 макронутриента (въглехидрати, протеиини, мазнини) за минимизиране на калорийните потребности ефикасно.

С какво да се храним след на тренировка

Повечето хора не се нуждаят от специална стратегия за възстановяване след леко бягане, езда или тренировка във фитнес. Можете просто да продължите да се храните добре през целия ден с висококачествени храни и ще получите това, от което се нуждаете, за да се възстановите и презаредите.

Специфичен прием за възстановяване е важен след наистина тежка или много дълга тренировка (напр. 20 км тичане) или след цяла седмица трениране с тежки и / или продължителни натоварвания едно след друго. В този случай спортните диетолози препоръчват закуска или напитка за възстановяване със съдържание на въглехидрати и протеини в рамките на 30 до 60 минути след тежка тренировка.

🍞 Хапнете тост с масло от ядки, плодове и мюсли с кисело мляко или яйце с пълнозърнести бисквити.

agsdi-hospital

COV*acation time

Как да пътуваме в чужбина

Пътуване в чужбина

Заради пандемията от Ковид-19 от месец юни 2021 година много страни въведоха използването на цифров сертификат, който позволява преминаването на границите на ваксинирани пътници.

Държавите, в които към момента действа тази мярка, са:

• ЕС: Австрия, Германия, Румъния, Гърция, Словения, Кипър, Швейцария, Лихтенщайн, Дания, Естония, Словакия, Хърватия, Литва, Испания, Франция, Чехия , Италия

• Извън ЕС: Турция, Израел, Мадагаскар, Молдова, Грузия, Сърбия, Тунис, Черна гора, Панама

Сертификат

Сертификатът беше предложен от ЕК с оглед възобновяване на безопасните пътувания през лятото. На хартия или в цифров вид, той е безплатен за всички. Служи като доказателство, че дадено лице е ваксинирано срещу COVID-19, преболедувало е или е с отрицателен резултат при изследване за инфекцията.
Сертификатът след ваксинация срещу COVID-19 се издава автоматично или при поискване в лечебното заведение или от друг здравен орган, поставил ваксината. Цифров сертификат и чрез портала на националната здравно-информационна система ТУК.

Отговорите на нй-често задаваните въпроси за цифровия COVID сертификат на ЕС четете ТУК.

Пътуване с PCR тест

Резултатът от PCR теста на лицето, което ще пътува, трябва да е отрицателен не по-рано от 72 часа преди пътуването. За някои страни (напр. Гърция) пристигащи от т. нар. зелени държави (по скалата на ЕС в тази група влиза и България) ще могат да влизат и с отрицателен бърз (антигенен) тест (до 48 часа), както и с резултат от теста на хартиен носител.

Информирайте се!

В сайта на българското външно министерство може откриете детайлна информация за необходимите документи и ограничения за всяка държава.

Ева
Родители: Евелина и Цветан

Родена на Благовещение, 25 март, 2021 г., 2700, 49 см

Никола
Родители: Петя и Стефан

Роден на 8 април 2021 г., 3100, 50 см

agsdi-message

Farewell letter

Интервю с финансовия мениджър на AbbVie България Давид Моран

1. Давид, ако трябва да избереш само едно впечатление от времето си в AbbVie България кое ще помниш винаги? 

Давид Моран: Невероятните чисто човешки качества на всеки един член на екипа на AbbVie България. За мен AbbVie България  е повече от бизнес екип, те са истинско семейство. От първия ден почувствах, че съм част от организация, в която всеки е готов да даде повече, да помогне и да се грижи за околните. Винаги ще помня колко добре се чувствах всеки един ден на работа!

2. Промени ли те опитът ти от България?

Давид Моран: Научих се как мога да бъда успешен в трудни времена, с които AbbVie България се налага да се справя постоянно. Както казва Кирил Николчев – слънцето винаги изгрява. В професионален план това беше най-доброто преживяване в живота ми, нося със себе си невероятни поуки от мъдростта на всички, с които общувах.

3. Какво беше основното предизвикателство пред теб в този период?

Давид Моран: Личната дистанция. Работихме много добре заедно в екипа, но все пак  дистанционната работа не ни позволи да се опознаем достатъчно добре с всички колеги. имам горчив спомен от тези извън него, които не ме допуснаха достатъчно близо, за да ме опознаят.

4. Кои са силните и слабите страни на екипа на AbbVie България според теб?

Давид Моран: Екипът на AbbVie България има огромен талант и ако добавим високата устойчивост на всички негови членове и съвместните им усилия, това води до фантастични постижения. Моля, продължавайте и не спирайте! От друга страна, бихме могли да бъдем по-видими и вокални в региона, като същевременно намираме начини за рационализиране на комуникацията ни с партньорите по по-опростен начин. Мисля, че това ще позиционира AbbVie България още по-добре в корпоративния спектър.

agsdi-people

Новите служители в AbbVie

Гилберд Пенев

Позиция Desktop Technician I (MI1)

Z

Защо решихте да започнете работа в АбВи/Алерган?  Заради корпоративно – професионалната среда, свързана с дейността на компанията.

|

Интересен факт за вас, който е добре да знаем? Професионалист

Хоби Пътувания

Цветелина Гюрова

Позиция Product Specialist II

Z

Защо решихте да започнете работа в АбВи/Алерган?  Защото искам да работя за най-добрите и АбВи/Алерган е най-добрата компания за моето професионално развитие и реализация.

Хоби Кросфит

agsdi-sun-2

Summer vibes

Лято е!

Разбираме, че тялото ви е в офиса, а душата ви вече е на морето, затова ви предлагаме няколко летни книжни бижута, които да вземете с вас за прохладните следобеди под летния бриз

„Мисия Туран“ на Алек Попов напомня, но не съвсем за емблематичната „Мисия Лондон“. Покрай изборното лято на 2021 живеем с мисълта, че сме на кръстопът – между старото и новото, промяната и статуквото. А тук Алек Попов ни помага чрез хумора да погледнем към бъдещето през цветни стъкла.

 

Атлас на застрашените видове“ за малки и големи

Като стана въпрос за промяна светът, в който живеем, се променя с невероятна скорост. Животът ни никога не е бил толкова удобен и бърз, но какво се случва в природата? В красивия атлас чешкият писател Радек Мали си е поставил за цел да ни покаже видовете, които все още са на планетата, но скоро може да изчезнат.

Какво по-хубаво от почивка, кафе, слънчева Италия, вкусна храна…?

Ако все още не сте решили да отскочите до Апенините, книгата „Изкуството да не правиш нищо“ на Софи Минчили припомня защо си заслужава да го направите. Dolce far niente – една книга за истинската хармония – тази вътре в нас, със семейството, природата и дома.

От пътуването до Италия до пътуването във времето. И любимата „Бохемска София“. Авторите Виктор Топалов, Наталия Бекярова, Никол Вълчева, Ани Пунчева и Станислав Колев разказват вълнуващите истории на „жълтите павета“ – онези, по които стъпваме, без да се замисляме кой е вървял преди нас. А тук са събрани 35 разказа за най-пищния и динамичен период от историята на столицата, който оформя днешните й дух и визия.

Absolvo te

На финала още едно българско заглавие. „Absolvo te“ излязла тази година с автор Георги Бърдаров. История за преплетени съдби и прошка, която ще ги разплете.

На гребена на лятната вълна ви предлагаме няколко идеи за свободното време:

Your Title Goes Here

Един любим софийски фестивал се завръща през юли – 9 – 11 юли Южен парк – София очаквайте десетото издание на A to Jazz.

Your Title Goes Here

Още едно събитие и интересна дестинация между 20 и 22 август – в красивата местност Юндола. Организаторите обещават първокласна музикална програма, комедийни стенд-ъп спектакли, демонстрации на звездни готвачи на живо, младежка сцена, приключенски парк, кулинарни работилници, състезания по готвене и надяждане. А музикалното разнообразие е впечатляващо: Горан Брегович, Dubioza Kolektiv, Morcheeba, Roger Sanchez, Sandy Rivera, Mahmut Orhan, Dub Pistols, Djaikovski, De-Phazz, „Контрол“, Деси Добрева, Dian Solo и „Керана и космонавтите“.

agsdi-soup-heart

Best Launch Ever

Въвеждането на MAVIRET на българския пазар беше отличено с глобалното признание на AbbVie – Best Launch Ever. Наградата бе присъдена на българския екип за постижението им от 66 % пазарен дял само 2 месеца след лонча и поддържане на пазарен дял над 50 % в следващите 12 месеца.

agsdi-sound

Кампания на месеца

Свободни в своята кожа

На 26 май 2021 г. стартира информационна кампания за атопичен дерматит – “Свободни в своята кожа”.

Зад идеята застанаха Българското дерматологично дружество и пациентските организации Федерация „Български пациентски форум“ и Българската асоциация за закрила на пациентите.

 

България е единствената страна в Европейския съюз, в която пациентите са принудени да плащат сами лечението си, тъй като Здравната каса не покрива никакви средства за атопичен дерматит. А у нас около 600 000 души са с атопичен дерматит, от тях 200 000 са възрастни. Пациентите заплащат всички разходи по него, като годишно за лекарства и медицинска козметика се заделят около 2000 лв.

🎯 „Свободни в своята кожа“ е кампанията, която цели да направи обществото ни съпричастно към страдащите от атопичен дерматит. #freeinyourskin #careforAD #свободнивсвоятакожа

 

X