И това ще мине

ПОСВЕТИ СЕ НА ДОБРОТО

AbbVie GM is SPEAKING

PROUD of AbbVie

X-MAS – CHILDHOOD EDITION

ЗНАЕХТЕ ЛИ, ЧЕ…

ГЛЪТКА ВЪЗДУХ

ИНОВАЦИИ

C.B.C. = CHRISTMAS BEFORE CORONA

ЗАСМЕЙ СЕ

ПОСВЕТИ СЕ НА ДОБРОТО

AbbVie зарадва децата от „Детска къща“ в гр. София с нови играчки

По случай наближаващите коледни празници AbbVie направи дарение от 1000 лв. за децата в „Детска къща“, гр. София. Със средствата ще се закупят играчки за развитие на фината моторика и познавателните умения на децата, както и материали за рисуване, изрязване, лепене, моделиране. Сумата е набрана в различни дарителски акции през годините и сметнахме, че е най-подходящо да бъде използвана именно сега, когато децата в риск имат нужда повече от всякога от подкрепа и топлина.
В къщата се отглеждат изоставени деца от 3 до 7 г. възраст, при кризисни ситуации се настаняват и бебета. Грижата в „Детска къща“ е като в домашна среда и е поета основно от детегледачки. За всяко дете в услугата се планират и реализират дейности, които осигуряват индивидуална психо-емоционална подкрепа. Екипът на „Детска къща“ работи интензивно за подготовка и извеждане на всяко дете в семейна среда – приемно, биологично или осиновително семейство. 

Повече за децата в „Детска къща“ може да прочетете  ТУК.

Екипът на AbbVie се включи в инициативата „Защото сме хора“

Акцията ни в подкрепа на „Защото сме хора“ набра 1200 лв., с които ще се закупят храни от първа необходимост. Събрахме и над 15 торби с хранителни продукти. Всички продукти ще се разпределят между бедни семейства и възрастни хора в нужда с надежда поне малко да направим предстоящите празници по-добри. Инициативата продължава целогодишно и има за цел да подкрепя хора, изпаднали в кризисна ситуация заради пандемията. 

Как можете да продължавате да помагате можете да видите ТУК.

Кауза: AbbVie с програма за справяне с расовото неравенство

AbbVie обяви партньорите си в провеждането на 5-годишната програма на компанията за справяне с расовото неравенство в сферата на здравеопазването и възможностите за образование сред чернокожи общности в САЩ. Компанията инвестира 50 млн. долара в каузата в подкрепа на тези общности и ще си сътрудничи в изпълнението й с шест партньорски организации с нестопанска цел.

Още четете ТУК.

AbbVie GM is SPEAKING

В пандемията бързо трябва да се намери начин да се улесни пътят на лечение на пациента

д-р Кирил Николчев

Генерален мениджър, AbbVie България

Д-р Николчев, преди около двайсетина години медицината преживя огромен прогрес с откриването на биологичните лекарствени продукти за лечение на автоимунни заболявания. АбВи е една от водещите компании в света в сферата на биологичните лекарства. Какво промениха тези лекарства?

„Биологичните медикаменти преобразиха терапията на пациенти с множество тежки заболявания, включително рак и автоимунни заболявания. Тези лекарства представляват големи, комплексни молекули, произведени от живи клетки или организми. Обикновено се създават посредством рекомбинантна ДНК технология за синтезиране на протеин, който се използва за лечение на конкретно заболяване. АбВи е лидер в биологичната терапия за лечение на автоимунни заболявания в сферата на ревматологията, дерматологията, гастроентерологията и офталмологията. Пациенти, които в миналото бяха инвалидизирани и в тежест на семействата, обществото и най-вече на самите себе си, получават шанса да бъдат активни и да живеят пълноценно.”

Цялото интервю на д-р Кирил Николчев във в-к „24 часа“ четете  ТУK.

PROUD of AbbVie

AbbVie e в световния индекс за устойчивост на Dow Jones за осма поредна година

За осма поредна година AbbVie се изкачва на върха в световния индекс за устойчивост Dow Jones. От основаването на AbbVie през 2013 г. компанията е включена в списъка на DJSI World и DJSI North America всяка година. AbbVie се нареди на второ място в своя сектор от компании в биотехнологичната индустрия и увеличава резултата си с пет точки спрямо 2019 г. 

Класирането на AbbVie за поредна година отразява постоянния ангажимент на компанията за развитие на устойчиви бизнес практики и прозрачност на дейността.

Още четете ТУK.

X-MAS – CHILDHOOD EDITION

Какво най-много искахте като деца за Коледа и кой подарък помните и до днес?

Кирил Николчев

Не помня никакви коледни подаръци като дете. Тогава Коледа не се празнуваше толкова много. По-скоро си спомням как чаках новогодишната детска програма по телевизията – даваха епизоди от най-хубавите анимационни и игрални филмчета – Арабела, Розовата пантера, Инспектор ДюДю, Патенцето Яки, Ну Погоди, Призраци в блока, Призраци под виенското колело, Неочаквана ваканция, Синьо лято. Помня и сурвакането на сутринта след Нова година – много пари „смъквах“ от гърбовете на бабите и дядовците. Снимката ми е от имено от Нова Година, а до мен е Дядо Мраз, нямаше Дядо Коледа. 

Давид Моран

Спомням си като играчка един гараж с мини колички, също и как моят дядо се беше маскирал като един от Тримата мъдреци и много ме стресна, много ме изплаши. *Много популярна традиция в Испания на 6 януари е празнуването на т.нар. Трима царе или Тримата мъдреци/ Тримата влъхви (Three Kings or Wise Men). Легендата за тях гласи, че са следвали звезда до мястото на раждане на Христос, за да му занесат дарове: злато, тамян и смирна (растението, от което се извлича миро). Децата в Испания и днес вярват, че Тримата мъдреци идват в къщите им, за да им оставят подаръците.

Теодора Стоименова

На снимката съм с подаръка, който много исках – бебе в кошче. Това ми е и подарено, както се вижда. През лятото обаче зарових куклата в пясъка на морето. Май правихме нещо като погребение и повече не се намери, което дълбоко ме разстрои.

Тереза Шишкова 

В детска градина Дядо Коледа идваше всяка година и подаряваше подаръци на всяко дете. Чакахме този момент с нетърпение! Вярвахме в Дядо Коледа и мислехме, че изпълнява желанията ни за подаръци. Истината беше, че родителите ни даваха подаръци за всяко дете предварително. Историята е следната: през една от тези години в градината дойде Дядо Коледа. Беше страхотен празник, с много веселие и радост за всички деца. Много исках да получа през онази година голяма кукла. Дойде време за подаръците и видях желания 

от мен подарък – огромен пакет с красиво опакована кукла! Отидох до Дядо Коледа и го взех, изпълнена с огромно вълнение и благодарност!  Проблемът дойде, когато стана ясно, че това не е моят подарък – беше за друго дете! Няма да забравя следващите мигове, когато учителките и Дядо Коледа трябваше да ми обяснят, че това не е моят подарък – подаваха ми един по-малък пакет, който не исках да погледна и приема. Разбира се, накрая взех подаръка, предназначен за мен, но няма да забравя разочарованието си!

Верджиния Ангелушева

Когато си помисля за (Коледно-) Новогодишните подаръци от моето детство си спомням не самите подаръци, а белобрадия старец Дядо Мраз. Той се появяваше в навечерието на Нова година на различни места (вкъщи, на улицита, дори в работата на баба) и създаваше усещане за приказна тайнственост, за магия, която сбъдва малки и големи детски мечти, за веселие и лакомства.

Детето на Стефан Иванов с любмия му подарък за Коледа

Единственото нещо, което си спомням от Дядо Мраз (тогава така се казваше!), е една руска шейна, която добрият старец ми донесе през далечната 89-та (или някъде около нея). От тогава имам страхотни преживявания с нея, но причината, поради която я помня след толкова време, е, че все още я ползваме. Бавно се превръща в нещо като семейна реликва. Снимката е доказателство от преди една година!

ЗНАЕХТЕ ЛИ, ЧЕ…

Любопитни факти за коледните и новогодишни празници по света

Традиционните три цвята на Коледа са зелен, червен и златист.   Зеленото е символ на живота,  червеното символизира кръвта на Христос, а  златистото представлява светлината.

 Първото изкуствено коледно дръвче в Германия е направено от боядисани пера на гъска.

  Има село в Перу, където хората изразяват недоволството от изминалата година с юмручен бой. След това започват новата година на чисто.

 Японците традиционно ядат в KFC за вечеря на Коледа, благодарение на успешна маркетингова кампания преди 40 години.

Още чудати факти и любопитни легенди за Коледа ТУК.

ГЛЪТКА ВЪЗДУХ

10 анимационни герои, които приемаме и обичаме с тяхната различност,  могат да ни помогнат да възпитаме и разговаряме с децата си за толерантност към хората с увреждания. Идеята е на консултанта по достъпна среда Диляна Денева, която е в инвалидна количка след инцидент. Споделя, че се случва малки деца да я посочват с пръст, питайки родителите си за нея. Възрастните се скарват на децата си, че не трябва да задават въпроси, а според Диляна е много важно да питат и да получават отговори. Така събира популярни герои от анимационните филмчета, които са с различни увреждания.

Един от примерите е любимата на милиони деца рибка Немо от „Търсенето на Немо“, която има увредена перка.  Друг персонаж е Джинджифиловата бисквитка от „Шрек“ – тестеното човече е без крака, тъй като са изядени.

Още четете  ТУК   и  ТУК .

Актриса чете онлайн приказки за деца в социални институции

В продължение на четири седмици всяка сряда, петък и неделя актрисата Мира Котева ще интригува малките зрители с любими истории за приключения, смели герои и битки със страховити змейове.

Инициативата е в подкрепа на благотворителната кампания „Стипендията“ на фондация „Подарете книга“.

Тя събира средства за развитие и образование на деца, настанени в социални институции. Чрез програмата всяко от децата ще има възможност да си постави цел от предварителен списък с идеи: например да научи таблицата за умножение и деление или да достигне ниво по английски език. А след това с онлайн подкрепа на своя ментор да работи за постигането й. Всяко дете, което изпълни целта си в срок, получава награда – стипендия от 100 лв. 

Вълшебните разкази може да  чуете  ТУК, а повече за  инициативата  ТУК.

ИНОВАЦИИ

20 иновации за 2020 г.

2020-та си спечели много определения, но каквато и да беше годината науката не спря да се развива и да постига нови върхове. Текстил, измерващ сърдечната и дихателната честота, биомиметично заздравяване на рани и технология, която може да вижда са само част от иновациите, които ще променят света през следващите години.

За още иновативни идеи потърсете наследник на Айнщайн или четете ТУК.

C.B.C. = Christmas before Corona

ЗАСМЕЙ СЕ